We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Sipoonlahti School Extension / Architects Rudanko + Kankkunen + AFKS

Sipoonlahti School Extension / Architects Rudanko + Kankkunen + AFKS

© Martin Sommerschield, Kuvio Ltd© Martin Sommerschield, Kuvio Ltd© Martin Sommerschield, Kuvio Ltd© Martin Sommerschield, Kuvio Ltd+ 30

More SpecsLess Specs
© Martin Sommerschield, Kuvio Ltd
© Martin Sommerschield, Kuvio Ltd

Text description provided by the architects. Sipoonlahti school is a holistic learning environment, where new and old structures, indoors and outdoors join to support the new Finnish curriculum. The project is a result of an invited architectural competition in 2016. The winning design by Architects Rudanko + Kankkunen and Architects Frondelius + Keppo + Salmenperä was called ”Tandem” to emphasize the connection between the new and the old. The red and black brick-clad extension parts are placed in front of the existing school, and they join the old school building's main room seamlessly.

© Martin Sommerschield, Kuvio Ltd
© Martin Sommerschield, Kuvio Ltd

The new wings create small learning courtyards between the old and the new school. The extension also gives the complex a new lower front facade, which is playful and introduces a child scale to the large building complex. The aim of the competition was to create a learning environment corresponding to the new Finnish Curriculum. Sipoonlahti is one of the early examples of this since the new curriculum was just released in 2016.

© Martin Sommerschield, Kuvio Ltd
© Martin Sommerschield, Kuvio Ltd
Site plan
Site plan
© Martin Sommerschield, Kuvio Ltd
© Martin Sommerschield, Kuvio Ltd

The curriculum emphasizes children as individuals, who are unique and different learners. It encourages phenomenon-based learning, where children explore the world's phenomena mixing different subjects and allowing teachers to collaborate. From learning spaces, this new approach requires versatility. Children sometimes work in small groups, sometimes all gather together for performances or presentations, and sometimes take time for themselves to immerse in learning or playing in their own preferred method. Space needs to be flexible: the same amount of square meters that used to be spread evenly into same-size classrooms is now used for different learning zones such as teamwork hubs, reading corners, and gathering areas.

© Martin Sommerschield, Kuvio Ltd
© Martin Sommerschield, Kuvio Ltd
© Martin Sommerschield, Kuvio Ltd
© Martin Sommerschield, Kuvio Ltd

In Sipoonlahti, we have organized the new learning environment into learning villages. Children enter through the inner courtyards to their own learning village. Learning villages are located in each wing of the building, and each of them hosts spaces for four to five learning groups led by teachers in collaboration - that is, approximately a hundred students. The learning village is divided into different types of zones suitable for working in groups of different sizes. The themes and space allocation in the learning village can change flexibly during the day. The learning village is a cozy carpeted space with an abundant open gathering zone and several different-size rooms suitable for teaching and group work. Small house-shaped group workshops are also set up in the open zone for group work and social encounters. Learning villages are all connected to the heart of the school, the dining and performance room with dining areas, a library, a small auditorium, and a stage.

© Martin Sommerschield, Kuvio Ltd
© Martin Sommerschield, Kuvio Ltd

Space is transformed from the existing central lobby of the old school building. The old lobby has been joined with the extension and filled with new rooms floating at second-floor height. Under these floating cubes, there are new stairs, a stage, and dining or learning lounges. Filling in the existing high space with these floating cubes is a key architectural characteristic of the school's interior. The learning environment is not only confined to the interior. Children are encouraged to experiment and explore phenomena also outdoors, thus learning how to connect the subject to their own living environment.

© Martin Sommerschield, Kuvio Ltd
© Martin Sommerschield, Kuvio Ltd

The outdoor space is designed as an extension of the learning environment. It is easy to move between in- and outdoors, as children have their shoes located by their own entrance. The inner courtyards are easily supervisable and apt for smaller kids to learn, and older ones can make their explorations further for example at the campus pond. The campus yard is designed by Nomaji landscape architects and Virearc to serve different learning themes and sports activities.

© Martin Sommerschield, Kuvio Ltd
© Martin Sommerschield, Kuvio Ltd

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Fröken Miilis väg, 01150 Sibbo, Finland

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Sipoonlahti School Extension / Architects Rudanko + Kankkunen + AFKS" 05 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/951701/sipoonlahti-school-extension-architects-rudanko-plus-kankkunen> ISSN 0719-8884
© Martin Sommerschield, Kuvio Ltd

Sipoonlahti 学校扩建,天井连廊适应极寒气候 / Architects Rudanko + Kankkunen

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.