Residential Building Gartenstrasse / Durrer Architekten

Residential Building Gartenstrasse / Durrer Architekten

© Martin Wittwer© Martin Wittwer© Martin Wittwer© Martin Wittwer+ 28

  • Architects: Durrer Architekten
  • Area Area of this architecture project Area:  260
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Martin Wittwer
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: GRAPHISOFT, Fuhrimann Storenbau
  • Lead Architects:Daniel Durrer, Reto Durrer
  • Cost And Construction Management :Eggimann Architekten, Sarnen
  • City:Sarnen
  • Country:Switzerland
More SpecsLess Specs
© Martin Wittwer
© Martin Wittwer

Text description provided by the architects. This new apartment building for the young and the young at heart is located close to the town center of Sarnen. It contains nine small and medium sized flats on five floors. Seated on a very narrow plot and adjacent to a train route it required an elaborate graduation of the floor plan and reclining of the vertical outline, which gives the building a sculptural appearance, provides the apartments with enough natural light and stunning views to the surrounding mountains and at the same time allows its inhabitants enough privacy and calmness.

© Martin Wittwer
© Martin Wittwer
1st and 2nd floor plan
1st and 2nd floor plan
© Martin Wittwer
© Martin Wittwer

The hybrid construction which consists of concrete floors, inner brick walls and wooden facades is profiting from each individual advantage of the different materials and provides a favourable living environment inside the apartments.

© Martin Wittwer
© Martin Wittwer

The wooden planking of the facade is painted with a special color that contains a fine metallic powder which allows to anticipate the natural silver patina that will occur over time on the wooden surface whilst the color paint will slowly wash out. 

© Martin Wittwer
© Martin Wittwer

With a high degree of thermal insolation, the use of geothermal heating and electric solar panels, the new apartment building is offering a sustainable contribution to the densification of the town center of Sarnen.

© Martin Wittwer
© Martin Wittwer

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Sarnen, Switzerland

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Residential Building Gartenstrasse / Durrer Architekten" 19 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/951694/residential-building-gartenstrasse-durren-architekten> ISSN 0719-8884
© Martin Wittwer

瑞士萨尔嫩青年公寓,被时间抛光的立面 / Durrer Architekten

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.