We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Two Close Between / Abon Studio

Two Close Between / Abon Studio

© James Mitchell© James Mitchell© James Mitchell© James Mitchell+ 22

  • Architects: Abon Studio
  • Area Area of this architecture project Area:  550
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  James Mitchell
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Lumion, Dado, Somfy, Weylandts, Adobe, Boreal, Chryso, Earthstone, JBC Aluminium, NedZink, Oggie Flooring, Styles Tiles
  • Architect In Charge:James Mitchell
  • Engineering & Construction:Brightcon Engineering
  • Consultants:D1 Smart Home Automation, Mac D Pools
  • Collaborators:Meghan Paxton
  • Joinery & Timber Work:Proline Kitchens
  • Zinc Cladding & Roofing:Naturally Slate
  • Steel Works:RH Steel Works
  • Engineering:Brightcon Engineering
  • Construction:Brightcon Engineering
  • City:Cape Town
  • Country:South Africa
More SpecsLess Specs
© James Mitchell
© James Mitchell

Text description provided by the architects. The official name we gave this project is Two-Close-Between, the name is derived from the actual constraints of the site's surroundings along with the functionality of the building.

© James Mitchell
© James Mitchell
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© James Mitchell
© James Mitchell

The drivers for this project were problem solving privacy aspects whilst preserving views.  This is a dual living home built on a small 450m2 site, snug between two existing properties.  The main objective was to retain the views of the ocean whilst maximizing privacy between the dual living and also from the surrounding homes, which are situated around all four sides of the site. 

© James Mitchell
© James Mitchell

The dual dwelling is divided by one wall and a secret door, if the wall is removed the dwelling becomes a four-bedroom single family residence. An aspect we are particularly proud of with this project is the amount of usable space we managed to achieve on such a small site, whilst creating spaces that do not interfere with the surrounding homes. 

Section 04
Section 04
© James Mitchell
© James Mitchell

If there was any challenging process in this project, it would have been fitting a three level home onto a tight site that was surrounded by other homes on all sides.  The design needed to suit the client but respect the neighbors in many aspects, which involved a lengthy design development process.  Luckily design is what we live for though.

© James Mitchell
© James Mitchell

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Two Close Between / Abon Studio" 17 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/951577/two-close-between-abon-studio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.