We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Caroline House / Kennedy Nolan

Caroline House / Kennedy Nolan

© Derek Swalwell© Derek Swalwell© Derek Swalwell© Derek Swalwell+ 26

More SpecsLess Specs
© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Text description provided by the architects. This project is an alteration and addition to a weatherboard Edwardian house in inner Melbourne. We restored and re-imagined the existing house and added a pavilion which is separated from the original building by an internal courtyard containing a swimming pool.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Although the brief for the project does not challenge the paradigm of the family house in terms of accommodation requirements, our Clients wanted this accommodation to be delivered in an expressive, engaging and memorable fashion. The most fundamental element of the brief is probably the swimming pool.  The challenge of integrating swimming pools into domestic environments increases every year with new regulations which break down the immediacy of proximity to water. Our solution is a centralised pool zone which incorporates a pool gate in the facade of the building.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell
Plan
Plan
Section
Section

The pool deliberately challenges regular notions – it is round, it is compact, it is deep, it is dark.  The pool is imagined for year-round use, swimming in summer, a dark pond reflecting the facade in winter.  The proximity of water to the interior is immediate and dramatic with the sense that the edge of the building plunges into a deep pool.  These effects are deliberate and aspire to create a setting which is poetic and evocative without being specific – an environment redolent of things in our city and in our imagination. 

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

The design approach of the Caroline House is best characterised by an eccentric formal quality which accommodates the complex program of a family home efficiently and comfortably.  Functional aspects are not compromised by the playful forms - the courtyard is able to fulfil the conventional requirements of passive solar design: cross ventilation, north orientation to rear rooms and multiple garden aspects.  The inclusion of a swimming pool in the courtyard augments its function, having a decorative presence all year round, but also providing evaporative cooling effects in summer.  

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

The principle curved wall allows for a layered and nuanced interior and a dramatic and compelling exterior space. The first floor is monolithically clad in charred timber as a counterpoint to the abstracted planes of white brickwork and includes a balcony using the principles of the Jali – a sequestered zone with veiled views.  A meticulous and complete approach to the interior allies old rooms to the new and results in a narrative experience which provides moments of delight and discovery within a singular aesthetic. 

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

This architecture is unexpected formally and visually, playfully referencing many things in our collective memory whilst avoiding the specific so that new memories can be created.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Melbourne Victoria, Australia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Caroline House / Kennedy Nolan " 16 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/951393/caroline-house-kennedy-nolan> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.