We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Lighthouse Residential Building / YSLA Architects

Lighthouse Residential Building / YSLA Architects
Courtesy of YSLA Architects
Courtesy of YSLA Architects

Courtesy of YSLA ArchitectsCourtesy of YSLA ArchitectsCourtesy of YSLA Architects© Munetaka Onodera+ 15

More SpecsLess Specs

Text description provided by the architects. Lighthouse Tokyo is a nine story building who was designed as a hotel in the neighborhood of Shinjuku, Tokyo,  and has been delivered as a residence building due to the impact of the COVID-19 in the Tokyo tourism business.

© Munetaka Onodera
© Munetaka Onodera
Axonometric Diagram
Axonometric Diagram
Courtesy of YSLA Architects
Courtesy of YSLA Architects

The building is in a crossing along Waseda street. The façade was conceived as concrete levitating sheet, who erase the boundaries between interior and exterior, public and private and opens to the street intersection trough two round cuts inviting people from every direction. The building was thought as a lighthouse for the travelers. The ground floor, reconverted into a co-working space for the residents is the expression of the new normality.

© Munetaka Onodera
© Munetaka Onodera

The building was planned as a series of open floors with a plan developed around the doma space 土間. The doma is in traditional Japanese buildings an area associated with the daily use and the entrance points, and it was the center of the socialization. In this space the guests are allowed to enter with shoes and is the place to gather. The doma is surrounded by a raised floor area that becomes a flexible platform for quiet activities and night use. In this shoeless space the futons are placed at night depending on the number of guests. The boundary between the doma and the raised floor can be close using light partitions, wooden blinds, or curtains.

Furniture Diagram
Furniture Diagram
Courtesy of YSLA Architects
Courtesy of YSLA Architects

The flexibility of the space together with a plan which enhances the Covid-19 guidelines for ventilation, made possible a successful transformation into apartments. Although the building was plan as a hotel we envisioned the importance of the interior exterior spaces and we design the plan with two balconies per floor. In the new apartment layout one balcony is used for leisure and the other for BOH purposes.   These spaces become even more valuable in the middle of the Covid pandemic.

© Munetaka Onodera
© Munetaka Onodera

YSLA designed Miwa みわ as a modular and flexible furniture that can be assembled and use in different ways and remembers the spirit of the lighthouse in its shape.

© Munetaka Onodera
© Munetaka Onodera

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Shinjuku City, Tokyo, Japan

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Lighthouse Residential Building / YSLA Architects" 16 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/951349/lighthouse-residential-building-ysla-architects> ISSN 0719-8884
Courtesy of YSLA Architects

新宿灯塔宅 / YSLA Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.