Ell House / Ravi Handa Architect + AAmp Studio

Ell House / Ravi Handa Architect + AAmp Studio

© Maxime Brouillet© Maxime Brouillet© Maxime Brouillet© Maxime Brouillet+ 20

Prince Edward, Canada
  • Area Area of this architecture project Area:  2200 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Maxime Brouillet
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Finsa, Blackwood Siding, Kneer-Sudfenster, Trimble Navigation
  • Engineering:Latéral Conseil
  • Contractor:Reeves Fine Homes
  • City:Prince Edward
  • Country:Canada
More SpecsLess Specs
© Maxime Brouillet
© Maxime Brouillet

Text description provided by the architects. From the county road, Ell House’s dark silhouette brings its natural surroundings into sharp contrast. Its simple lines are inspired by Prince Edward County’s rural vernacular. While the gable roof is reminiscent of the region’s barns, the L shape references the extensions built on farmhouses over generations. The building’s form is also a technical response to the area’s prevailing winds. One wing shields the other, providing a peaceful indoor and outdoor living area.

© Maxime Brouillet
© Maxime Brouillet
Plan
Plan
© Maxime Brouillet
© Maxime Brouillet

A secondary residence and rental property, Ell House was designed to be a vacation home. The clients wanted to separate the private areas from the common ones. Therefore, each of the two wings has its own purpose—the sleeping area with its four bedrooms and two baths, and the common area where the kitchen, dining room, and living room flow seamlessly into one another. The simplicity of this layout fosters an intuitive understanding of the space.

© Maxime Brouillet
© Maxime Brouillet

The glass vestibule is the first point of contact with the house. Connecting the two structures, it also serves as a decompression chamber of sorts. Spacious and generous in both natural light and expansive views, the room provides a moment of relaxation upon arrival. You can set your luggage down, take in the waterfront, and then access the common area to the left or the bedrooms to the right. The building’s monochrome aesthetic, emphasized by its charred cedar cladding, reflects the contrasts at play with the immediate environment—the inside is calm but outside the winds can reach up to 75 km/h.

© Maxime Brouillet
© Maxime Brouillet
© Maxime Brouillet
© Maxime Brouillet

In both wings, a pale7e of natural materials and understated colours creates an interior that’s minimalistic yet inviting. To add to the common area’s warmth, the kitchen, dining room and living room share the same bright, airy space where the cathedral ceiling accentuates the openness and serves as a reminder of the house’s shape. The natural surroundings are showcased by the openings, where wooden frames create the impression of moving works of art.

© Maxime Brouillet
© Maxime Brouillet

The vast lake and rural landscape can be admired from the master bedroom or from the dining room table. In the common area, the large sliding doors open onto the courtyard and the blue water beyond. Special attention was given to each opening. The kitchen window allows you to see when guests arrive, and the small square window in the living room is a nod to the owner’s youngest son, as well as a way of inviting all generations to gather in the same space.

© Maxime Brouillet
© Maxime Brouillet

In the private area hallway, the windows are aligned in front of each bedroom door, promoting natural ventilation and bathing the area with a rhythmic play of light in the afternoon. By the sheer simplicity and relevance of its design, Ell House magnifies the stark contrast of its natural setting and provides a peaceful living space that embodies the notion of shelter—a reflection of architecture in its purest form

© Maxime Brouillet
© Maxime Brouillet

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Ell House / Ravi Handa Architect + AAmp Studio" 14 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/951221/ell-house-ravi-handa-architect-plus-aamp-studio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.