House 1408 / STUDIO 1408

House 1408 / STUDIO 1408

© Cosmin Dragomir© Cosmin Dragomir© Cosmin Dragomir© Cosmin Dragomir+ 23

  • Architects: STUDIO 1408
  • Area Area of this architecture project Area:  240
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Cosmin Dragomir
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Artemide, Nelissen, b&b italia furniture, gewiss smart house electrics, nibe heat pump, porcelanosa ceramics, roche bobois furniture, shuko frames
  • Lead Architects:Lucian Bugnariu & Diana Bugnariu
  • Design Team:lead .arh. Lucian Bugnariu & lead arh.Diana Bugnariu, arh Diana Jitariu & arh Alin Stoica
  • Clients:Loreco Investments
  • Engineering:str. Ing. Matei Bugnariu
  • Landscape:arh. Lucian Bugnariu
  • Consultants:ing. Adrian Stoichina
  • Collaborators:Alex Bucur – Luminna
  • City:Balotești
  • Country:Romania
More SpecsLess Specs
© Cosmin Dragomir
© Cosmin Dragomir

Text description provided by the architects. The first time we visited the site, the location is absolutely impressive. It is a beautiful meadow surrounded by an old forest with huge oak trees. We asked ourselves "How do we design a house that compliments the surroundings but does not overshadow them?", and "What exactly makes a house great?". 

© Cosmin Dragomir
© Cosmin Dragomir
© Cosmin Dragomir
© Cosmin Dragomir

There are a thousand possible answers to this question but not one that is absolutely right or wrong. We feel the most important answer in this situation is to create a meaningful connection to the special surroundings, a connection to nature and the community, and this belief has shaped the whole project.

Terrace Plan
Terrace Plan
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

We designed the house around this comfortable exterior space, a loggia with beautiful views on two opposite sides, yet protected from wind and rain which makes it comfortable to use in all seasons. It is a space big enough to hold a dinner for twelve, yet cozy enough for just one person reading a book on a rainy day. We imagined these moments and designed the spaces to hold them.

© Cosmin Dragomir
© Cosmin Dragomir
© Cosmin Dragomir
© Cosmin Dragomir

The corner lot is a particularly difficult lot, as it requires a six-meter retreat from both streets leaving a narrow strip as the buildable area. To emphasize this corner land, we designed a long brick wall that develops a controlled intimacy for the spaces of the ground floor.

© Cosmin Dragomir
© Cosmin Dragomir
Section
Section
© Cosmin Dragomir
© Cosmin Dragomir

On this brick wall, the stone bench has a symbolic significance. Most of us live in disconnected, unfriendly neighborhoods so it is difficult to feel we are part of a community. In rural communities in Romania, there is a bench in front of every house where people would gather and connect with each other. So, this bench is exactly that, an invitation to the neighbors, a place for community and friendship.

© Cosmin Dragomir
© Cosmin Dragomir

The staircase, the sculptural element of the house, takes us to the night spaces that we envisioned as a nest, that sits protected on the brick wall, completing the symbolism of the house.

© Cosmin Dragomir
© Cosmin Dragomir

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House 1408 / STUDIO 1408" 11 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/951144/house-1408-studio-1408> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.