A6 House / gruta.arquitetos

A6 House / gruta.arquitetos

A6 House / gruta.arquitetos - Interior PhotographyA6 House / gruta.arquitetos - Interior PhotographyA6 House / gruta.arquitetos - Interior Photography, KitchenA6 House / gruta.arquitetos - Exterior PhotographyA6 House / gruta.arquitetos - More Images+ 28

  • Architects: gruta.arquitetos
  • Area Area of this architecture project Area :  220
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2020
  • Photographs
    Photographs :Daniel Santo
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  AutoDesk, Baurupisos, Coifas Hidrolar, Ecoportinari, Hunter Douglas, Insttec, JM Pisos, Pormade
  • Lead Architect : Paulo Renato Lemes da Silva
  • Design Team : Natasha Neme + Anna Carolina Cesar
  • Clients : sss+incorporadora
  • Engineering : Tatsuo Kajino
  • Landscape : Patricia Malini
  • Collaborators : Siqueira – arquitetura e construção
  • City : Bauru
  • Country : Brazil
More SpecsLess Specs
A6 House / gruta.arquitetos - Interior Photography
© Daniel Santo

Text description provided by the architects. With an area of 220m², the project organizes social, private and service space under a single cover. Two perimeter beams, longitudinal, in reinforced concrete, lead the structure to the ends that, resting on 4 pillars, allow untying between roof and block. The sparse configuration creates the possibility for zenith lighting and integral cross ventilation while the aerial section of one of the beams that crosses the central atrium, blocks direct sunlight to the living environments, allows for sunshine in the pool and garden.

A6 House / gruta.arquitetos - Interior Photography
© Daniel Santo
A6 House / gruta.arquitetos - Image 31 of 33
Axonometric
A6 House / gruta.arquitetos - Interior Photography
© Daniel Santo

The atrium, placed as an interlocutor between the project's programs, absorbs the permeability of the areas, decompressing the dense integration in a plot with an area of 360m². The layout of the house's compartments are interposed by the living area and connected by central and lateral accesses allowing unobstructed path through all areas, filled or idle. There is a concern to dismantle the limits between building and lot, reconfiguring the permeable areas and taking the landscape to the final itinerary of the residence.

A6 House / gruta.arquitetos - Interior Photography, Kitchen
© Daniel Santo
A6 House / gruta.arquitetos - Image 29 of 33
Plan
A6 House / gruta.arquitetos - Interior Photography, Living Room
© Daniel Santo

The materiality printed in the house leads the general context to the uniqueness, enabling dialogue between the elements and discontinuing the spaces with delicacy. The apparent concrete of the structure rests on a block of miracema stones and on gray metallic panels, allowing clarity in the perception of architectural elements and how they behave within the integrality of the project.

A6 House / gruta.arquitetos - Interior Photography, Kitchen
© Daniel Santo

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "A6 House / gruta.arquitetos" [Casa A6 / gruta.arquitetos] 29 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/951136/a6-house-grutrquitetos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.