Summer Friend House / Phidias Indonesia

Summer Friend House / Phidias Indonesia

© Andreaswidi© Andreaswidi© Andreaswidi© Andreaswidi+ 21

Jagakarsa, Indonesia
  • Architects: Phidias Indonesia
  • Area Area of this architecture project Area:  180
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Andreaswidi
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Dulux, Toto, Alderon, Conwood, Philips, Roman Granite, Taco, Trimble, ZWCAD
  • Architect In Charge:Harfansyah Azhar
  • Design Team:Phidias Indonesia
  • City:Jagakarsa
  • Country:Indonesia
More SpecsLess Specs
© Andreaswidi
© Andreaswidi

Text description provided by the architects. Living in a tropical country like Indonesia allows us to have unlimited access to sunlight. It means, we could have “summer” all year round. That condition may or may not be good for a house, depending on how much sunlight penetration that still comfortable for the inhabitants. East and West facing are usually big concern in tropical context. Our “Summers Friend House” is one of the solutions for the issue, that showing architectural strategies for a compact house, in a narrow west facing site.

© Andreaswidi
© Andreaswidi
First Floor Plan
First Floor Plan
© Andreaswidi
© Andreaswidi

For the massing strategy, we push and pull the building massing to optimize shadow for openings and walls. By that, the temperature of the façade may be lower. This strategy is not only for optimizing shadow, but also for avoiding bulkiness of the overall building massing. In the main building, we push the ground floor to become deeper that the upper floor. However, for the service area, we maintain the wall depth of ground floor and upper floor the same, due to its critical dimension.

© Andreaswidi
© Andreaswidi

On the façade, our main strategy is to create less openings, more walls, and protected openings. Therefore, we could see combination of walls and small windows in the façade. To avoid massive impression of the wall, mainly we use lighter color, and put darker color for the accent. Also, on the upper floor, we use handmade breezeblocks made of light brick to protect the bedrooms windows. Thus, we could see a rich composition and combination of materials not only for an aesthetic purpose, but also for functional purpose.

© Andreaswidi
© Andreaswidi
Front Elevation
Front Elevation

 On the ground floor, the main purpose, is to accommodate family gathering events, with the living room as the center of the activity, horizontally and vertically.  Horizontally, this room is directly connected to the small courtyard, dining room and service area, also it is connected to the office. We avoid to make room separation to create spacious impression of the space.  Vertically, the living room is the main access to the upper floor, through an elegant straight staircase made of concrete that adjacent to it. The straight staircase model are used to optimize the functional space on the ground floor.  

© Andreaswidi
© Andreaswidi

The Upper Floor, is the center of private activities of the house, consisting 3 bedrooms and staircase to future rooftop. Here, we create no common area, to focus the gathering activity on the ground floor. We use simple and elegant material finishing such as, doff ceramic floor, wooden door and steel staircase, also we use lighter color, so the space felt more spacious.

© Andreaswidi
© Andreaswidi

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Summer Friend House / Phidias Indonesia" 09 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/951009/summer-friend-house-phidias-indonesia> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.