We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Olival Street House / ARX Portugal

Olival Street House / ARX Portugal

© Fernando Guerra | FG+SG© Fernando Guerra | FG+SG© Fernando Guerra | FG+SG© Fernando Guerra | FG+SG+ 27

  • Architects: ARX PORTUGAL
  • Area Area of this architecture project Area:  423
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2016
  • Photographs
  • Lead Architects: José Mateus, Nuno Mateus
More SpecsLess Specs
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. The project states the profound reformulation of a building of 4 apartments located on Rua do Olival, in Lisbon, transforming it into a single-family house. From the pre-existence, due to the imposition of the council, the main façade was maintained, with the rest of the building being entirely new. It was thus decided to take advantage of the juxtaposition of two different times, apparent in the original architecture present on the facade and that of a new interior that is admittedly contemporary, establishing a different dialogue between these two moments, expressive both inside and outside.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

In terms of façade, this dialogue is evidenced by the hidden placement of the new single-glazed frames which, when drawn back to the interior face of the wall, produce deep, contemporary spans, but which underline the great thickness of the original walls. On the posterior façade, the language is admittedly contemporary, consisting of large glazing that underline the visual relationship with the garden patio. 

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Inside, the interior spatial structure results from the interpretation of the housing program, with the lower floors having social areas, with extension to the garden, and the private areas on the upper floors, with visual threading to the Tagus River. In terms of design concept, a kind of central volume in plywood organizes vertical communications, accommodates cabinets and bathrooms and defines the limits of the main spaces organized along the two opposite facades.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

If the dialogue between different times manifests itself mainly in the resolution of the gaps between the dimensions of the spans of the facade and the floors, generating singular situations, in tectonic terms an informal contemporaneity is affirmed, either through the exposed concrete ceilings of singular texture granted by formwork on OSB panels or sanded concrete floors.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Olival Street House / ARX Portugal" [Casa Rua do Olival / ARX Portugal] 09 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/950980/olival-street-house-arx-portugal> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.