We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

CDK GLOBAL Offices / modulus

CDK GLOBAL Offices / modulus

© Patrik Argast© Patrik Argast© Patrik Argast© Patrik Argast+ 18

  • Clients:Mark O’Leary lead representative, CDK Global, Mark O’Leary
  • Collaborators:Architectural Systems Incorporated, Commercial Art & Manufacturing (CAM), Architectural Systems Incorporated, Commercial Art & Manufacturing (CAM)
  • City:San José
More SpecsLess Specs
© Patrik Argast
© Patrik Argast

Text description provided by the architects. A global leader in data-backed insight for the motorized world, CDK Global planted its stake in Silicon Valley for a new headquarters that would combine the simple appreciation for all things automotive with the forward-thinking philosophy of team-oriented workspaces and technology-enabled efficiency. Motors meet Megabytes.

© Patrik Argast
© Patrik Argast
Plan - 1st floor
Plan - 1st floor
© Patrik Argast
© Patrik Argast

Starting with an open plan typical of many high-tech companies, the direction quickly shifted to an approach influenced by space connectivity, efficiency, and most importantly- fluidity. The flow and atmosphere needed to embody the mindset and culture of the company. “We’re a diverse combination of geeky coders– but we like to get oil under our fingernails and marvel at a ‘67 Corvette Stingray”. Simple materials that harken back to automotive beginnings and give way to the automotive future.

© Patrik Argast
© Patrik Argast

Using a combination of free addressing and spatial prospect - all conceptualized prior to the Covid-19- circular hubs of anchored conference rooms on each floor give way to pocket environments that create a diverse combination of privacy, density, visibility, and connectedness. Committing to an approach that dedicates the workstations to approximately two-thirds of the overall headcount allowed more large areas with integrated power and comfortable seating to evolve. Each cog and groove is a space for working and interacting with no one required to be ‘parked’ at a desk on a daily or even hourly basis.

© Patrik Argast
© Patrik Argast
© Patrik Argast
© Patrik Argast

All occupants enter through an aluminum panel clad lobby, reminiscent of early aviation and airstream designs, and are met with a series of touch-enabled devices displaying the building floor plans. This interface, below discs that reflect the company’s wide array of data expertise, prompts the user to pick a space for the day, find a team member, locate the proper meeting room, or receive important company messaging. Similar to finding the red or green light in a modern parking garage - location, flexibility, and opportunity are intertwined in a space layered with material honesty and a heap of tech under the hood.

The boardroom, which sits adjacent to the lobby, reflects the straightforward approach to each room as well as the broad company mindset. Rather than fashionable graphics or over-the-top messaging, each room displays an embossed license plate with the state’s motto – an indicator of the company’s office locations. This room also contains a custom-designed conference table inspired by the chassis of a car, which acts concurrently as both an operational surface and a unique conversation piece. Light lenses created from recycled motorcycle headlamps add a ‘gear-head’ inspired finishing touch to the room.

© Patrik Argast
© Patrik Argast

Comprising a thirty-five-foot-long wall off the secured lobby and within eye-shot of the exhibition car, personal storage is accommodated through stacked steel plate cylindrical lockers which adapt into artifact cubbies and oversized light lenses.

© Patrik Argast
© Patrik Argast

The equal importance of all employees is quickly evidenced by the segmented and radiating workstation groups. Oriented to allow the ringed windows to pour daylight into space, small gatherings that don’t necessitate a room take place at the outer ring of the hubs. As more privacy is desired, groups move inward to find mixed conference rooms comprised of varying levels of full height and clerestory glass & steel walls which are all interconnected yet meet individual needs. Fluid and seamless evolution of acoustical and visual privacy where each piece and part ties into the successful operation of the whole.

© Patrik Argast
© Patrik Argast

Like an oversized automotive arrow, the epoxy painted speedometer encircling each hub opens the anchored areas to the adjoining spaces dedicated to ‘Re-Fuel’ (coffee & food bar), ‘the Park’ (break and teaming), ‘the Fan Coils’ (library & quiet space), ‘Pit Row’ (the IT genius bar), and soon to be completed ‘Sideshow’ (outdoor amenity)

© Patrik Argast
© Patrik Argast

And leaving no space untouched,  believing in what you’re doing while not taking yourself too seriously- a binary understanding paired with some classic neon will lead to a chuckle when you understand that sometimes you have to “CTRL+01010000”.

© Patrik Argast
© Patrik Argast

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:San José, California, United States

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "CDK GLOBAL Offices / modulus" 09 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/950964/cdk-global-offices-modulus> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.