We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Spreeoffice Office Building / Tchoban Voss Architekten

Spreeoffice Office Building / Tchoban Voss Architekten

© Klemens Renner© Klemens Renner© Klemens Renner© Klemens Renner+ 21

  • Project Partner:Philipp Bauer
  • Project Lead:Anissa Landgraf, Dirk Kollendt
  • Team:Hanna Bulanava
  • Clients:NDC Projektentwicklung GmbH
  • Extension Planning:WEP – Effinger Partner Architekten BDA
  • Heating, Air Conditioning, Ventilation, Sanitation:IGS / Ingenieur-Gruppe TGA Szameitat
  • Electronics:enuTEC - Energietechnik & Umweltmanagement GmbH
  • Aluminium Façade:Baginski Metallbau
  • Natural Stone Façade:Stone Alliance GmbH
  • Delivery Natural Stone:TRACO Deutsche Travertin Werke GmbH
  • Sun Protection:Warema Group
  • Windows:Mueller Holzbauarbeiten GmbH
  • City:Berlin
  • Country:Germany
More SpecsLess Specs
© Klemens Renner
© Klemens Renner

Text description provided by the architects. The new seven-storey office building ‘Spreeoffice’ completes a construction site in the rapidly developing office and business location around Berlin's Ostbahnhof railway station in the district Friedrichshain. The property is part of the site at the historic Postbahnhof and located in the immediate vicinity of the East Side Gallery, the longest remaining section of the Berlin Wall, not far from the Mercedes-Benz Arena which was newly opened in 2008. Together with a recently completed hotel building, the office building forms an architectural unit in cubature and materiality.

© Klemens Renner
© Klemens Renner
Ground floor plan
Ground floor plan
© Klemens Renner
© Klemens Renner

As in the neighbouring hotel, the natural stone facade of the office building consists of smooth stone surfaces of polished, partially fluted Kohlplatter Muschelkalk and is divided into two sections: A two-storey base area from the ground floor to the first floor and the façade of the other storeys above. The office building façade also takes up the façade structure of the hotel; the basic grid of overlapping pilasters and cornices has been continued.

© Klemens Renner
© Klemens Renner

While the hotel façade is characterized by a large proportion of natural stone with relatively narrow windows due to the desired privacy of the hotel rooms, large floor-to-ceiling windows were designed for the office building. This transparent façade provides a light-flooded working environment in the offices as well as a panoramic view of the Spree.

© Klemens Renner
© Klemens Renner

The arcade area consists of a two-storey aluminium-glass façade, which is also identical to that of the hotel. In front of the glass façade, the two-storey colonnade is continued along the street sides with natural stone pillars. From the colonnade on Muehlenstrasse, the reception lobby is accessed. The building is constructed for use by a single tenant as well as by several individual tenants.

© Klemens Renner
© Klemens Renner

The office spaces offer maximum flexibility in room arrangement allowing the possibility for both classic cellular and open-plan offices. In the basement is an underground car park with 11 parking spaces for cars, 44 bicycle parking spaces and seven double loading columns for electric vehicles.

© Klemens Renner
© Klemens Renner

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Mühlenstraße 40, 10243 Berlin, Germany

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Spreeoffice Office Building / Tchoban Voss Architekten" 18 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/950592/spreeoffice-office-building-tchoban-voss-architekten> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.