We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Ribas House / Estúdio MRGB

Ribas House / Estúdio MRGB

© Joana França© Joana França© Joana França© Joana França+ 23

  • Architects: Estúdio MRGB
  • Area Area of this architecture project Area:  750
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Joana França
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Arquivo Contemporâneo, Arte ofício, Chance, Deca, Evviva Bertolini, Hill House, Marmoraria Alvorada, Porinari, Raspatac, TG Technical Group, Vidromex
  • Lead Architects: Bruno Ribas, Igor Campos, Hermes Romão, Rodolfo Marques
  • Project Team:Ana Orefice, Flávia Groba
  • Engineering:Stumm Engenharia
  • Lanscape:Ana Paula Roseo
  • Country:Brazil
More SpecsLess Specs
© Joana França
© Joana França

Text description provided by the architects. Placed 20 kilometers apart from Brasília’s Plano Piloto center, the Casa Ribas overhangs in a plot with reduced dimensions and appropriates it in a way to balance the privacy-conviviality binom. 

© Joana França
© Joana França

Four concrete walls placed longitudinally and spanning fifteen meters from each other anchors, inside its limits, two steel pavilions separated by a patio. This initial partí structures the house in a way to dispose of these metallic pieces the intimate spaces and, beneath their shadows, the communal spaces.  

© Joana França
© Joana França
Floor plan
Floor plan
© Joana França
© Joana França

The patio was articulated here as the central element of spatial organization. It was placed to distribute light and vegetation in a panoramic way to the ground floor level and to produce a silent communication with the upper floor level. 

© Joana França
© Joana França

The load-bearing concrete walls, afar from their static duty to anchor the steel beams the structures of the upper pavilions, also have an infrastructural character - it withholds service spaces on the ground floor and, circulation on the upper floor. 

© Joana França
© Joana França
Section
Section
© Joana França
© Joana França

It is possible to say that the ensemble generated from the project’s actions and interactions resulted, therefore, a house where the re-establishment of a nonexistent landscape must be strong enough to establish dialogues: sometimes more silent, sometimes more outspoken. 

© Joana França
© Joana França

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Ribas House / Estúdio MRGB" [Casa Ribas / Estúdio MRGB] 30 Oct 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/950486/ribas-house-estudio-mrgb> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.