Groba House / Estúdio MRGB

Groba House / Estúdio MRGB

© Hermes Romão© Hermes Romão© Hermes Romão© Hermes Romão+ 24

  • Architects: Estúdio MRGB
  • Area Area of this architecture project Area:  350
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  Hermes Romão
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Chance, Deca, Dessine, Marmoraria Alvorada, Portinari, Veggas Design Solution
  • Lead Architects:Igor Campos, Hermes Romão, Rodolfo Marques
  • Project Team:Ana Orefice
  • Engineering:Marcio Humberto e Frederico Caiapó
  • Landscape:Paola Liebhardt
  • Country:Brazil
More SpecsLess Specs
© Hermes Romão
© Hermes Romão

 Two distinct volumes that dialogue with the characteristic Brasília flatlands - this was the general concept adopted in Casa Groba’s project. This general scheme presents itself in the landscape through the following hierarchy.

© Hermes Romão
© Hermes Romão
Section
Section
© Hermes Romão
© Hermes Romão

The main pavilion, whose geometry disrupts with the conventional residential morphology, invites the spectator to overleap public and private domains, differentiated, here, only by a glazed plane. Inside its domains are placed, essentially, the gathering spaced of the housing program, creating a gradation to the more intimate spaces- the secondary block.

© Hermes Romão
© Hermes Romão
© Hermes Romão
© Hermes Romão
© Hermes Romão
© Hermes Romão

The secondary block, with its lower scale - mimicking the horizontality of Brasília’s plains - holds the more private spaces of the family, with fewer openings and more dialogue with the back portion of the site and its vegetation.

© Hermes Romão
© Hermes Romão
Floor Plan
Floor Plan
© Hermes Romão
© Hermes Romão

Even though the architectural partí establishes two different volumes to structure the project, there is, in fact, a harmonical dialogue that confers singularity to the overall design. Constructive wise, the main pavilion is structured by concrete porticos that wide a span of six meters long; six of those are repeated with an interval of 4,60m, enclosing the general structural solution of the first block. This general conception is statically guaranteed by longitudinal beams in the upper floor’s slab plan and the roofing inclined slabs - these were carefully designed to create thermo-acoustic insulation when associated with the steel shingles of the façade. Whereas the main block appropriates itself from an unconventional construction system, the secondary pavilion is built as a rigorous architectural piece with inverted concrete beams, columns, and slabs.    

© Hermes Romão
© Hermes Romão

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Groba House / Estúdio MRGB" [Casa Groba / Estúdio MRGB] 06 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/950484/groba-house-estudio-mrgb> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.