ANZ Raranga at Sylvia Park / Architectus

ANZ Raranga at Sylvia Park / Architectus

© Simon Devitt© Simon Devitt© Simon Devitt© Simon Devitt+ 18

  • Architects: Architectus
  • Area Area of this architecture project Area:  11370
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Simon Devitt
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Enscape, Thermosash, Busck, Concretec, European Stone Masons, Grayson Engineering, Insol, Rooflogic, Stresscrete
  • Clients:Kiwi Property
  • Structure :Holmes Consulting Group
  • Services :Norman Disney & Young
  • Fire :OnFire Consulting
  • Civil :Aecom
  • Geotechnical:Tonkin & Taylor
  • Landscape:Wraight & Associates
  • Cost Consultant :Rider Levett Bucknall
  • Project Manager :Pragmatix
  • Contractor :Dominion Constructors
  • Artist :Lucy G Design
  • City:Auckland
  • Country:New Zealand
More SpecsLess Specs
© Simon Devitt
© Simon Devitt

Text description provided by the architects. New Zealand’s favourite shopping centre, Sylvia Park, with its wide selection of retailers complemented by entertainment and dining options, has already become a destination in itself. The addition of the first commercial office building on site supports the centre’s ambitions to transform into a metropolitan town centre. A master planning exercise determined the site for the first of several planned office buildings. ANZ Raranga is located close to the mall’s heart, ‘The Cone’, and extends the existing restaurant precinct westward.

© Simon Devitt
© Simon Devitt

Food and beverage operators on the ground floor face north and overlook ‘The Grove’, a new landscaped square that forms the entrance to the dining lane. The lobby for the offices has its address on the mall’s ring road. A side core on the building’s southern facade provides access to large, efficient, and flexible floorplates (on average 1250m2) with only four internal columns. Level one is directly accessed from the lobby via a spiral stair.

© Simon Devitt
© Simon Devitt
Ground floor plan
Ground floor plan
© Simon Devitt
© Simon Devitt

On this level, Juliet balconies with sliding doors visually connect the workplace to the activity on the square below. A floor to floor height of five metres enables the future expansion of the adjacent retail space. Levels two to nine are arranged in three vertical villages around north facing atria with inter-floor connections.

© Simon Devitt
© Simon Devitt

Optional awning windows allow for naturally ventilated porches. The building’s envelope transitions from a solid south facade with projecting bay windows via east/west façades with punched windows and vertical sunshades to a fully glazed north facade with horizontal sunshades – opening up the view to Mount Wellington, the area’s impressive volcanic cone.

© Simon Devitt
© Simon Devitt

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:286 Mount Wellington Highway, Mount Wellington, Auckland 1060, New Zealand

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "ANZ Raranga at Sylvia Park / Architectus" 07 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/950357/anz-raranga-at-sylvia-park-architectus> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.