We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Pélissanne Media Library, Park and Public Passage / Dominique Coulon & associés

Pélissanne Media Library, Park and Public Passage / Dominique Coulon & associés

© Eugeni Pons© Eugeni Pons© Eugeni Pons© Eugeni Pons+ 27

Pélissanne, France
  • Assistant Architects:Gautier Duthoit, David Romero-Uzeda, Javier Gigosos, Diego Bastos-Romero, Olivier Poulat, Margot Machin, Thomas Bukenmeyer, Florent Revel, Théo Petit, Yannick Signani
  • Cost Control And Monitoring :E3 Economie
  • Landscape:Bruno Kubler
  • Roads And Utilities :Lollier Ingénierie
  • City:Pélissanne
  • Country:France
More SpecsLess Specs
© Eugeni Pons
© Eugeni Pons

Text description provided by the architects. The town of Pélissanne is an ancient fortified city located in the heart of Provence in France. The new media library takes place in the historic Maureau Mansion, built in 1642 and set in the heart of an urban garden. The building is thus part of a rich landscape and heritage context. The project dialogues between two eras and two dimensions: the verticality of the rehabilitated volume of the existing building and the horizontality of the extension. This dialogue is embodied in the contrast between the apparent homogeneity of the facades and the different shades of local materials used, such as ocher and Rognes stone.

© Eugeni Pons
© Eugeni Pons

In the existing part, the classic spatial structure of interconnecting rooms is preserved, establishing a simple internal organization of the media library. The extension displays large, flexible consultation spaces on two floors. The ground level opens widely onto the park and allows the reader to immerse themselves in the landscape, while the upper floor offers a whole different atmosphere. It propels the visitor into the crown of the majestic plane tree, in which preservation guided the curved shape of the extension. 

© Eugeni Pons
© Eugeni Pons
Ground floor plan
Ground floor plan
© Eugeni Pons
© Eugeni Pons

An adjacent building connecting the town hall square and the park is also renovated and transformed into a passage that links different poles within a global and open urban system. The passage is materialized here by a totally empty space bathed in natural light. Existing floors, doors and windows are removed. The tiles of the roof are replaced by glass tiles. The park facade is maintained as it is with its semi-circular porte-cochere. On the town hall side, the facade is open over its entire width, framing of the vegetation of the park.

© Eugeni Pons
© Eugeni Pons

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Rue de la République, 13330 Pélissanne, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Pélissanne Media Library, Park and Public Passage / Dominique Coulon & associés" 28 Oct 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/950343/pelissanne-media-library-park-and-public-passage-dominique-coulon-and-associes> ISSN 0719-8884
© Eugeni Pons

Pélissanne媒体图书馆 / Dominique Coulon & associés

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.