Prinz-Eugen-Park Residential Complex / Rapp Architekten

Prinz-Eugen-Park Residential Complex / Rapp Architekten

© Conné van d´Grachten© Conné van d´Grachten© Conné van d´Grachten© Conné van d´Grachten+ 25

  • Architects: Rapp Architekten
  • Area Area of this architecture project Area:  8960
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Conné van d´Grachten
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: GRAPHISOFT, Parador, Renz Briefkästen, Binderholz Bausysteme, Gerflor Mipolam, Jet Tageslicht& RWA, Knauf AMF, Knauf Bauprodukte, WAREMA Renkhoff SE Sonnenschutz
  • Lead Architects:Daniel Maier
  • Design Team:Philipp Rudischhauser, Wolfram Böttiger, Robin Merz, Juan Carlos Daza Penuela
  • Clients:müllerblaustein, Blaustein as a general contractor for GWG München, München
  • Engineering:tragwerke+, Reutlingen; IB Scherraus, Ulm; IB Puscher, Schelklingen, müllerblaustein
  • Landscape:silands, Ulm; Jühling & partner, München
  • Construction Management:a2 freising, Freising
  • City:Múnich
  • Country:Germany
More SpecsLess Specs
© Conné van d´Grachten
© Conné van d´Grachten

Text description provided by the architects. The new building on Jörg-Hube-Strasse creates space for 57 apartments of which 45 are socially subsidized apartments and one house for children with six kindergarten groups.

Ground floor plan
Ground floor plan

The children's house will be integrated on the ground floor of the building on one level and will be characterized by a protruding base area in the west. All group rooms are oriented towards the garden area, which is located to the west. The staff rooms and side rooms are located to the east and serve as a separation to the living area. The interior corridors and checkroom areas receive daylight through skylights and have multiple views and exits to the garden.

© Conné van d´Grachten
© Conné van d´Grachten

The apartments are placed in four four- to six-story compact volumes above the groundfloor volume. All roof areas are designed as extensive green roofs. The segmentation into four volumes creates manageable neighborhoods and at the same maximizes the use of daylight in the apartments and the kindergarten. All apartments are oriented in at least two cardinal points. The entrances to the apartments and the house for children are separated geographically. The apartments are accessed from the east or south, the house for children from the west.

© Conné van d´Grachten
© Conné van d´Grachten

A sequence of differently usable rooms is planned for the residential courtyard: Play areas, lounge/seating areas, urban gardening, neighborhood area for playing boules, parties, etc. In front of the building entrances there are bicycle stands and benches, integrated into a decorative grass band.

© Conné van d´Grachten
© Conné van d´Grachten

The outdoor area of the kindergarten is also a series of diverse, topographically modeled play situations, around which terrace areas and a circular path for scooter/bobby car driving are positioned. To the north, a hiding place and berry garden will complement the play area.

Standard floor plan
Standard floor plan

The tool storage box at the southern edge of the kindergarden outdoor area forms the back of a small square, which is the prelude to the house for children and is intended to function as a link between the quarter and the public green space in the south.

© Conné van d´Grachten
© Conné van d´Grachten

Construction and materials:
The basement and the ground floor up to the upper edge of the floor above the ground floor, as well as the staircases and elevator shafts up to the roof skin are constructed in reinforced concrete.

© Conné van d´Grachten
© Conné van d´Grachten

From the upper edge of the ceiling above the ground floor, all 4 building parts are constructed in wood-concrete-hybrid construction. The ceilings will be erected as full-surface, void-free wood-concrete-composite ceilings with visible wooden soffit on linear wood-concrete-composite girders and the vertical support of the concrete development core.

© Conné van d´Grachten
© Conné van d´Grachten

The vertical loads from the wood-concrete-composite girders are transferred floor by floor via internal, visible wooden supports. The horizontal stiffening is done through a continuous concrete disk of the hybrid ceiling-slabs, which are connected to the staircase core. Supporting interior walls are constructed from cross laminated timber encapsulated with plasterboard, a double-shell version of the cross laminated timber wall is used as an apartment partition wall. Non-load-bearing interior walls are constructed from conventional dry construction system walls.

© Conné van d´Grachten
© Conné van d´Grachten

The exterior walls consist of non-load-bearing, thermally insulated and floor-by-floor prefabricated timber frame components. The prefabrication includes the construction, windows and sun protection, as well as the complete wooden facade cladding. The facade from the 1st floor upwards will have vertically arranged, pre-grayed and inverted board sheds, which change their inverted direction floor by floor. At the floor transitions, the wooden facade is interrupted by an integrated, horizontally continuous fire protection bar. The facade on the ground floor is made of flame-retardant materials as a panel facade.

© Conné van d´Grachten
© Conné van d´Grachten

Proportion of renewable raw materials:
Renewable materials will be installed in the form of partially visible wooden components of the load-bearing construction from the 1st floor onwards, the outer wall construction, as well as the facade panelling and the interior panels on the first floor.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:81927 Múnich, Germany

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Prinz-Eugen-Park Residential Complex / Rapp Architekten" 02 Nov 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/950302/prinz-eugen-park-residential-complex-rapp-architekten> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.