We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Four Seasons House / Joris Verhoeven Architectuur

Four Seasons House / Joris Verhoeven Architectuur

© William van der Voort© William van der Voort© John van Groenedaal© William van der Voort+ 28

© John van Groenedaal
© John van Groenedaal

Text description provided by the architects. If you want to experience the Dutch seasons intensely, you'll have to reside in the compact wooden cabin architect Joris Verhoeven has realized for himself.

© William van der Voort
© William van der Voort

The house is situated within the Drijflanen nature reserve in Tilburg. A heather area where the sheep used to graze for the wool industry. The building features strategically placed windows, to offer striking painting-like views all year long.

© William van der Voort
© William van der Voort

The building is designed to be a part of nature. With its rough black facades, it hardly stands out next to the surrounding tree trunks. Because the garden is not designed as such, but has been given to nature, the house becomes part of its surroundings. This seems very logical, but it's a peculiar choice in a country where everyone puts a fence around their garden.

Ground floor plan
Ground floor plan

The cottage house is prefabricated and constructed sustainly out of wooden cassettes filled with flax insulation. This completely prefabricated structure is ingeniously designed by the architect. The interior side of the cassettes is made of decorating birch plywood. This pure way of building, where the structural work is also the finishing, comes with great benefits when it comes to construction duration and cost. After pouring the foundation floor, the house has been erected in just three days.

© William van der Voort
© William van der Voort

The overall interior is completed withe wood, to enriche the rural aesthetic. The open staircase has also made of birch wood, matching the structure. Other parts of the interior, such as the interior door, kitchen and stair railing, are finished in matte black, just like the exterior window frames. In this way the inside and outside of the house are deeply related to one another.

© William van der Voort
© William van der Voort

The wooden facade has been treated with a fungus that has been specially cultivated in this color to protect the sidings in a natural way. In case of damage to the coating, the growing fungal layer will self-repair. When the fungus is fading it means it's hungry. Then you'll have to feed it with linseed oil for new wood protection and to become matte black again. The natural appearance of the weathering wood sidings is magnified by their different sizes. This detail is giving the facade depth, which is emphasized at some times during the day by grazing sunlights.

Section
Section

Overall, using fewer building materials, less transport and no use of water has led to a natural construction method with a negative carbon footprint. This small family house is a sustainable power plant, with the solar and thermal panels on the roof making it totally self-sufficient.

© William van der Voort
© William van der Voort

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Four Seasons House / Joris Verhoeven Architectuur" 31 Oct 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/950284/four-seasons-house-joris-verhoeven-architectuur> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.