House K / miya akiko architecture atelier

House K / miya akiko architecture atelier

© Shinkenchiku-sha© Shinkenchiku-sha© Takumi Ota© Takumi Ota+ 29

Yokohama, Japan
  • Lead Architect:Akiko Miya
  • Structural Engineer:SUWA architectes+engineers
  • Facilities Engineer:Hiramoto setsubi consultant
  • Contractor:Yokomizo koumuten
  • City:Yokohama
  • Country:Japan
More SpecsLess Specs
© Takumi Ota
© Takumi Ota

Text description provided by the architects. The client was a young couple in their mid-thirties with their 8-months baby, when they first came to my studio in Yokohama. The site was part of the garden of the husband’s parents’ house that was built nearly 35 years ago. Many kinds of trees have grown through these years. They requested me with their own conceptual words like these; the fusion between inside and outside, the flexibility to use the space, not separating the site by the house but enlarging by that, find a new concept of the small house; the extent of space in harmony with the surroundings, etc.

© Takumi Ota
© Takumi Ota
Site plan
Site plan
© Shinkenchiku-sha
© Shinkenchiku-sha

These ideas were very close to my concept that I have been thinking always. Moreover, I deeply agreed with their opinion that they wanted to live with neighbors together with good relationships without the border of the building lot. “house K” is constituted by 13 wooden walls. It may seem to be placed randomly, but they are placed on the polar coordinate system based on the human scale. Each wall is placed 700mm apart from the origin of the coordinate by keeping a 30°module. This is a distance of 2~3 steps between the walls and the wall is 1600mm wide, the width when people outspread their arms. The hexagonal shape was a result of connecting the edges of the walls, covered with laminated glasses that could reflect or pass through the outside greens.

© Shinkenchiku-sha
© Shinkenchiku-sha

The disposition of the walls was studied based on this rule until finding a good relation between inside-inside and inside-outside. These walls organized the space loosely half open and half closed to one another. Each step you take, you could find a new relationship between the gardens. And while feeling the presence of others, everyone can choose their comfortable distance and relations with others. A space like this, people could live freely and creatively keeping the dynamic balance with the relation with the whole surroundings.

© Shinkenchiku-sha
© Shinkenchiku-sha

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House K / miya akiko architecture atelier" 27 Oct 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/950211/house-k-miya-akiko-architecture-atelier> ISSN 0719-8884

日本无边界住宅,建在坐标轴上的墙体 / 宮晶子建筑工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.