We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

House on the hills in Montevecchia / a25architetti

House on the hills in Montevecchia / a25architetti

© Marcello Mariana© Marcello Mariana© Marcello Mariana© Marcello Mariana+ 25

Montevecchia, Italy
More SpecsLess Specs
© Marcello Mariana
© Marcello Mariana

Text description provided by the architects. The house was made out of a warehouse and a barn, inside an apartment building in Montevecchia, in northern Brianza. The building gets integrated into the higher area of Montevecchia which, after being inactive and abandoned for several years, has resumed growing grapes on the terraces to produce wine. The design choices were based on the local nature, on the surrounding territory and landscape. The materials, such as stone and wood, strongly recall this bond. The house has been adapted to energy-efficiency through new systems and new technologies aimed at satisfying the required needs and increasing living comfort.

© Marcello Mariana
© Marcello Mariana

The restoration plan was designed with our clients starting from three adjacent spaces and their relationship: - the old vaulted cellar, which was once used for wine fermentation and aging, while today it’s being used for recreational and social purposes; - the store room that opens onto the outdoor space, which today is a portico directly connected to the house; - the warehouse and the barn, the only space divided into two floors, connected to the cellar and the store room that has now been transformed into living space.

© Marcello Mariana
© Marcello Mariana
Ground floor plan
Ground floor plan
© Marcello Mariana
© Marcello Mariana

Floor maintenance and plaster removal were the only interventions that were designed for the old vaulted cellar and the store room, in order to highlight the old limestone and molera stone masonry, of which the terraces in Montevecchia are also made. The old barnhouse on the ground floor and the barn on the first floor were instead totally restored. The double high space between the ground floor and the first floor, once used to load hay and today reminder of its past, has become the cornerstone of the whole dwelling, a starting point to conceive every space.

© Marcello Mariana
© Marcello Mariana

The main hall, the kitchen, the living room (on a raised portion of the floor) and a toilet are located on the ground floor, characterised by a stone paving; bedrooms and other toilets are on the upstairs floor, facing the double high space. The building materials recall the typical local materials for construction: stone, for the ground floor paving, rough plaster for indoor walls and wood for upstairs flooring and furniture.

Sections
Sections

Furniture is never conceived as an individual object, located in a space, yet it is always designed and tailored as an essential device that relates to the ambients. - The kitchen and living room furniture is aligned and located on the step of the living room. It defines the connection to the adjacent spaces, though with different purposes and functions.

© Marcello Mariana
© Marcello Mariana

The large window frame between the kitchen and the portico sets a threshold and builds an exchange between indoor and outdoor spaces, likewise the bush-hammered stone in the arch between the cellar and the main hall marks another threshold between the two ambients and similarly the first step of the staircase points out the threshold downstairs-upstairs. The historical casing of the old building was therefore kept unchanged in its shape, while added value was given to materials and space in this architecture: from an old workplace to a modern living space

© Marcello Mariana
© Marcello Mariana

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House on the hills in Montevecchia / a25architetti" 27 Oct 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/950210/house-on-the-hills-in-montevecchia-a25architetti> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.