We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Rib Apartment / Ryu Mitarai & Associates, Architects

Rib Apartment / Ryu Mitarai & Associates, Architects

© Kai Nakamura© Kai Nakamura© Kai Nakamura© Kai Nakamura+ 31

More SpecsLess Specs
© Kai Nakamura
© Kai Nakamura

Text description provided by the architects. This apartment building is built just off the bus from the station and a short walk over the river. When I went up to the 4th floor where the room was located, it was impressive that the green of the garden looked out of the window and beyond that, the scenery spread far away. I imagined how happy the family would be if they could feel the sunlight, the cool breeze, and the rubbing of the green leaves every day in this room, which has a lot of windows in L-shaped plan.

© Kai Nakamura
© Kai Nakamura
Plan
Plan
© Kai Nakamura
© Kai Nakamura

So we decided to remove the existing partition walls and ceiling, and to create a place to stay on the windowsill from scratch inside the skeleton. 45mm square hemlock is arranged in a rib shape so as to surround the windows, and 13mm thick plywood is turned there. Two plywood were laminated for both finishing and structure, with Lauan material appearing on the window side and a gray-colored painted surface that was as close to white as possible on the opposite side.

© Kai Nakamura
© Kai Nakamura

And when the lauan material used here is soaked with natural oil along the gentle grain, it becomes reddish as if it came back to life. When the rough wood surface was extended to the bunch of sunlight overflowing from the window, the grains of light appeared as soft shades, giving me a feeling of warmth and calm beyond description.

© Kai Nakamura
© Kai Nakamura

In addition, a horizontal rib that works as a structure turns inside the curved wall, forming a bookshelf. When many favorite books and treasures are lined up there, the favorite place will be created naturally. Furthermore, around the window, the finished plywood is stretched inward as if extending the wall surface and the surface of the upper beam. By hiding the existing aluminum sash frame that looks complicated, We thought that not only could the green outside be felt closer, but also a rich depth could be created in the overlapping layers created on the windowsill.

© Kai Nakamura
© Kai Nakamura

In this way, we will use wood to create a place where we want to snuggle up so that the windows are inflated. I hope that the families living here will spend rich time together while feeling comfortable with the gentle fluctuations of nature.

© Kai Nakamura
© Kai Nakamura

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Tokyo, Japan

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Rib Apartment / Ryu Mitarai & Associates, Architects" 26 Oct 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/950147/rib-apartment-ryu-mitarai-and-associates-architects> ISSN 0719-8884
© Kai Nakamura

东京木梁公寓 / Ryu Mitarai & Associates, Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.