Reservoir Station / Genton

Reservoir Station / Genton

© Peter Clarke© Peter Clarke© Peter Clarke© Peter Clarke+ 23

  • Architects: Genton
  • Area Area of this architecture project Area:  8492
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Peter Clarke
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Colorbond, Rimex
  • Lead Architects:Marc Debney
  • Design Team:Genton
  • Clients:North West Program Alliance ( includes Level Crossing Removal Project, Metro Trains Melbourne, John Holland and KBR)
  • Landscape:McGregor Coxall
  • City:Reservoir
  • Country:Australia
More SpecsLess Specs
© Peter Clarke
© Peter Clarke

Text description provided by the architects. Leading architecture firm Genton’s recently completed Reservoir Station project — conceived in collaboration with landscape architects McGregor Coxall — revitalises the civic heart of a burgeoning suburb, with a design that references its historic character and looks to the future.

© Peter Clarke
© Peter Clarke
Plan - Site
Plan - Site
© Peter Clarke
© Peter Clarke

“The project was an opportunity to expand on the design thinking learned through our multi-award winning Frankston Station. When approaching civic design, we aim to celebrate the local context, driven by a commitment to creating meaningful, community-led spaces,” says Genton Principal Marc Debney.

© Peter Clarke
© Peter Clarke

Genton’s approach to designing Reservoir Station capitalises on the elevated rail corridor — a recent addition, and the first in Melbourne’s Northern suburbs — to create transformative dialogue between Reservoir’s previously disconnected high streets.

© Peter Clarke
© Peter Clarke

Removing the existing barrier between Edwardes Street and Broadway, the urban design solution links the central community and retail spine, catalysing pedestrian activation, enhancing accessibility and public safety, and providing a newly landscaped public space to bring the community together.

© Peter Clarke
© Peter Clarke

Wrapped in a translucent canopy, the Reservoir Station design creates a striking civic landmark, defining the suburban centre. Whether viewed up close or in motion by commuters, the canopy’s angles and undulations interact with light in a manner that reflects the nature of rippling water — inspired by Reservoir’s history as the key water infrastructure of Melbourne,

© Peter Clarke
© Peter Clarke

Set at an opposing angle, the addition of a secondary canopy frames the visual connection between the now-unified community precinct. The facade’s perforated, anodised skin serves a dual purpose for the station, balancing the requirements for weather protection with the desire for views, air and light to produce a space that feels uplifting and joyful for daily commuters.

Longitudinal Section
Longitudinal Section

Sheltering the space from the harshness of surrounding roads, the ground level external walls are conceived as barriers, employing a robust material palette of black concrete and light stainless steel cladding, while brown bricks in the station forecourt allude to the suburban inter-war and post-war Architecture of the area.

© Peter Clarke
© Peter Clarke

As briefed by the client, North West Program Alliance — which includes the Level Crossing Removal Project, Metro Trains Melbourne, John Holland and KBRReservoir Station was designed to provide for projections of significant growth in the prospering suburb, including allowances for a larger bus exchange and tram route, with an understanding that Reservoir Station will become an important transport interchange in the future.

© Peter Clarke
© Peter Clarke

“As public transportation usage increases due to population growth and consciousness around sustainability, we design these spaces with the intention that they become both a hub for connectivity and a source of civic pride,” says Debney.

© Peter Clarke
© Peter Clarke

Informed by careful consideration of the surrounding environment, Genton’s Reservoir Station project is a testament to transport infrastructure’s ability to enhance urban settings, seamlessly integrating civic life and setting Reservoir on track for sustainable growth.

© Peter Clarke
© Peter Clarke

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Reservoir VIC 3073, Australia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Reservoir Station / Genton" 29 Oct 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/949968/reservoir-station-genton> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.