Music Building of AUA / TJAD

Music Building of AUA / TJAD

© Yuan Ma© Yuan Ma© Yuan Ma© Yuan Ma+ 28

  • Architects: TJAD
  • Area Area of this architecture project Area:  18842
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Yuan Ma
  • Architecture Design Team:Qiang Chen, Wensheng Wang, Jun Zhou, Wen Ye, Ran Chen, Kun Gong, Mingxu Zhou
  • Interior Design Team:Qiang Chen, Jianru Chen, Qingtao Bai, Ranran Lu
  • Engineer Design Team:Xi Li, Gang Jin
  • Mechanics Design Team:Wei Li, Qing Wang, Jing Huang, Zhizhen Xu
  • City:Hefei
  • Country:China
More SpecsLess Specs
© Yuan Ma
© Yuan Ma

Text description provided by the architects. The music building is located in the southwest corner of the western teaching group of AUA, which is the end of the East-West landscape axis of the campus. It is composed of two buildings in the south and the north, which are connected by a 3-floor corridor bridge. A huge opening with a height of 3 floors is formed under the corridor bridge, which corresponds to the west gate of the campus.

© Yuan Ma
© Yuan Ma

The interface at outer side along the campus ring road follows continuity with neighboring buildings, while the interface towards the inside is tortuous, so as to respond with the central water landscape.

© Yuan Ma
© Yuan Ma
© Yuan Ma
© Yuan Ma

On the east side of the North building, two wings are set up above the water surface, with a hydrophilic platform at the bottom and a two-story viewfinder on the upper part. The corridor is used to strengthen the connection with adjacent buildings, and the pleasant small space softens the scale of the building.

© Yuan Ma
© Yuan Ma
© Yuan Ma
© Yuan Ma
© Yuan Ma
© Yuan Ma

The dark grey large overhanging volume of concert hall located on the 2nd floor of the main hall highlights its uniqueness among the teaching group. A shared music atrium is surrounded with ramps connecting different elevations between the teaching rehearsal area and the piano room area. People can wander in the space full of natural light and experience the charm of the blend of architecture and music.

© Yuan Ma
© Yuan Ma
© Yuan Ma
© Yuan Ma

 The piano room units adopt corner window with floor-to-floor height to shape individual rest space for inhabitants. The windows with different orientation and direction strengthen the individuality, forming a rhythm like piano keys.

© Yuan Ma
© Yuan Ma

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Hefei, Anhui, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Music Building of AUA / TJAD" 22 Oct 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/949898/music-building-of-aua-tjad> ISSN 0719-8884
© Yuan Ma

安徽艺术学院•音乐楼 / 同济大学建筑设计研究院

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.