The House in 1970 / Architects Collaborative

The House in 1970 / Architects Collaborative

© Vibhor Yadav© Vibhor Yadav© Vibhor Yadav© Vibhor Yadav+ 34

  • Area Area of this architecture project Area:  550
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Vibhor Yadav
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Hafele, Kohler, Asun Solar, Jindal Mechno Bricks, Script, Spin, Window Magic
  • Architect In Charge:Abhishek Saxena, Madhav Maini
  • Design Team:Architects Collaborative
  • City:New Delhi
  • Country:India
More SpecsLess Specs
© Vibhor Yadav
© Vibhor Yadav

Text description provided by the architects. In a high-density urban precinct of New Delhi, the project, a small 100 sqm. plot is nestled among similar sized plotted residences. With a context defined by haphazard organic development and bare design intent, The House in 1970 advocates itself as an example denouncing either. A dual family home, the house is split into 2 similarly designed duplexes to cater both the families.

© Vibhor Yadav
© Vibhor Yadav
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Vibhor Yadav
© Vibhor Yadav

The 3-side open plot with narrow front and back ends necessitated the third, longer face to introduce a sense of light-filled openness. An open-ended 3 bedroom floor layout, the small floor size compelled the individual duplexes to become intra-interactive, converging into an internal courtyard. Bound on either side by shared function spaces, with the private spaces above overlooking, the double height courtyard becomes an interaction pivot.

© Vibhor Yadav
© Vibhor Yadav

A permeable brick envelope wraps the length of the plot and all its functions into a cohesive whole. The wall, defined by a gradient brickwork weave, helps weather into all spaces of the house when required. Peaking at the courtyard in the centre, and decreasing toward both the ends, the perforations in the wall ensure privacy in the bedrooms, while maintaining a consistent stream of natural light throughout.

© Vibhor Yadav
© Vibhor Yadav

Composed of a naked base palette, the distressed concrete of the structure formwork, and the raw fly-ash brick feature veiled behind glass define the entirety of the house. With the use of terrazzo throughout to substitute stone or tiles, interspersed with simple natural wood and indoor greens, the house pays homage to the raw character of its materials and their timelessness.

© Vibhor Yadav
© Vibhor Yadav
Section A
Section A
© Vibhor Yadav
© Vibhor Yadav

The abundance of concrete, culminating at the coffered ceiling of the central double height courtyard, the prevalent natural wood grains, the consistent terrazzo, and hints of wicker and clear glass, in the backdrop of a brick jali, help christen the house as an ode to the use of this similarly simple palette and design, and its innate Indian-ness, towards the 1960’s and 70’s.

© Vibhor Yadav
© Vibhor Yadav

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "The House in 1970 / Architects Collaborative" 19 Oct 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/949852/the-house-in-1970-architects-collaborative> ISSN 0719-8884
© Vibhor Yadav

新德里70年代住宅 / Architects Collaborative

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.