We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Folly Kometenplein Pavilion / bureau SLA

Folly Kometenplein Pavilion / bureau SLA

© Thijs Wolzak© Thijs Wolzak© Thijs WolzakGif 01+ 23

More SpecsLess Specs
© Thijs Wolzak
© Thijs Wolzak

Text description provided by the architects. Next to the Hoofddorp train station is the Beukenhorst West business park. The site is located between the station and the village center. Until recently it was a mono-functional, pragmatic business area: office blocks and parking spaces. The area will change significantly with the realisation of Hyde Park: MVRDV designed the masterplan for nearly 4,000 apartments, Dijk&co Landschapsarchitectuur made a design for the public space. The residential blocks are currently being built after designs by MVRDV, MVSA, Studio Ninedots, Barcode, and Team V. The area will become the new entrance to Hoofddorp.

Plan
Plan

With the realisation of the Gerritshoeve and the folly, the station area is an attractive public space during the construction of Hyde Park. The Gerritshoeve is a renovated monumental barn that is currently located elsewhere in the Haarlemmermeer and will soon be given a new destination as a restaurant. The folly is a cheerful addition to the Kometenplein. It serves as a home base for outdoor encounters. Food trucks moor here, drinks are held after working hours and small events are organized around the 10-meter-high object.

© Thijs Wolzak
© Thijs Wolzak

The triangular object consists of four segments. Two of the four segments can move vertically and switch positions. In this way, the pavilion opens and closes. When closed, the door and the counter are at a height of 6 meters. After changing positions they are accessible from the square. The folly is manufactured in parts in a workshop and can be disassembled relatively easily. After completion of Hyde Park, the pavilion can be repurposed elsewhere.

Section
Section
© Thijs Wolzak
© Thijs Wolzak

The graphics in combination with the triangular shape provide each side with a new experience. Every perspective gives a new image.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Kometenplein Hoofddorp, The Netherlands

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Folly Kometenplein Pavilion / bureau SLA" 19 Oct 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/949632/folly-kometenplein-pavilion-bureau-sla> ISSN 0719-8884
© Thijs Wolzak

多彩三角塔装置Kometenplein / bureau SLA

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.