Wind's House / Green Concept + Nha Cua Gio

Wind's House / Green Concept + Nha Cua Gio

© Minq Bui© Minq Bui© Minq Bui© Minq Bui+ 51

Da Nang, Vietnam
  • Area Area of this architecture project Area:  125
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Minq Bui
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Enscape, INAX, Jotun, Cong Ty Br Tong, Da khai minh, Dai Hong Phat, Minh and more, PUKACO, Tin Phat, Trimble Navigation
  • Architect In Charge:Nguyen Hoang Viet
  • Design Team:Nha Cua Gio, Nguyen Hoang Viet, Tran Do Hoang
  • Interior Architect:Vo Dinh Hung
  • Client:Van Thi Trinh Thao
  • Engineering:Bui Quang Vu
  • City:Da Nang
  • Country:Vietnam
More SpecsLess Specs
© Minq Bui
© Minq Bui

Text description provided by the architects. This project begins with a touching love story of the investor. “We fell in love with each other when we were both young - the high school was full of dreams and ambitions. But after finishing my senior year, I had to move in Ho Chi Minh City to live with my family and left my good memories together with our incomplete first love.

© Minq Bui
© Minq Bui
First Floor Plan
First Floor Plan
© Minq Bui
© Minq Bui

During the time living and studying in Saigon where is about hundreds of kilometers away from my girl. We just confided, sent nostalgic words through text messages or calls all night and thanked to the wind sending our loving whispers, our soft kisses ... along with the message: “Tell her that just the sweetest dream, so I was happy then, Oh wind!”

© Minq Bui
© Minq Bui

After then, nearly 10 years away, I decided to return to my hometown, We got back together and wished to live each other under the roof -  where that only protects and loves all the time. "My love story moved the hearts of the design team ... and WIND'S HOUSE was born - the end of a distant love.

© Minq Bui
© Minq Bui
Second Floor Plan
Second Floor Plan
Section
Section
© Minq Bui
© Minq Bui

WIND'S HOUSE will be a peace place the heart would be sheltered by the heart having the wind walks around, listen, wind learning how to sympathize, and share with each person. The house must ensure that the wind is circulated throughout. So the architects divided the house into 3 main functional blocks separated from each other.

© Minq Bui
© Minq Bui

They are separated by stairs and garden space creating convection gaps to every corner of the house. There is also a large garden located parallel to the working area and perpendicular to the living space. In the Central region, especially Danang in summer, there is always a source of Foehn wind (dry and hot wind), so the design of the Koi aquarium is placed in front of the wind direction with steam to reduce the heat of this wind source.

© Minq Bui
© Minq Bui
Front Elevation
Front Elevation
© Minq Bui
© Minq Bui

In addition, the house also has some small gardens under the voids. Beside the aesthetic factor, these voids are also combined with the door systems to form ventilation systems, air convection which is very important for the house.

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Wind's House / Green Concept + Nha Cua Gio" 15 Oct 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/949533/winds-house-green-concept-plus-nha-cua-gio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.