Röhrig House / Studio Hertweck

Röhrig House / Studio Hertweck

© Bildpark / Veit Landwehr© Bildpark / Veit Landwehr© Bildpark / Veit Landwehr© Bildpark / Veit Landwehr+ 20

Sinzig, Germany
  • Architect In Charge:Florian Hertweck
  • Structural Engineer :Stelio Berikaki
  • Technical Supervision :Ira Matheis
  • City:Sinzig
  • Country:Germany
More SpecsLess Specs
© Bildpark / Veit Landwehr
© Bildpark / Veit Landwehr

Text description provided by the architects. The Röhrig House is part of a series of hillside houses designed by Studio Hertweck in the German Rhine Valley. It is located on a steep slope on the edge of the buildable land of Sinzig-Westum, a German municipality between Bonn and Koblenz. The client, a young family with one child, wanted to have generous interior and exterior shared areas, in combination with a rather classical program: two children's bedrooms, a home office, a parents' bedroom, and two bathrooms.

© Bildpark / Veit Landwehr
© Bildpark / Veit Landwehr

In order to translate this program in an economic way, Studio Hertweck has inscribed a very simple cube into the slope. Garage and storage rooms were accommodated on the ground floor, the children's bedrooms with a bathroom on the first floor. On the second floor, an open living area was created, which opens onto a terrace towards the valley and at the back onto a garden. On the third floor, the architect located the parents' area with their bedroom, bathroom, and home office.

© Bildpark / Veit Landwehr
© Bildpark / Veit Landwehr
Floor plan
Floor plan
© Bildpark / Veit Landwehr
© Bildpark / Veit Landwehr

The garden has been connected to the roof terrace by a set of terraces and outside stairs so that people can walk around the house while opening up beautiful views of the landscape. The reduction in terms of materials and the use of unfinished double-shell in-situ concrete walls not only has aesthetic value but also enabled the architect to dispense with some trades such as plastering or scaffolding.

© Bildpark / Veit Landwehr
© Bildpark / Veit Landwehr
© Bildpark / Veit Landwehr
© Bildpark / Veit Landwehr

To push the economy of the project even further, Studio Hertweck designed a single shaft in the center of the cube which contains all the networks of the house: from electric cables to water pipes, from the chimney flue to the laundry chute. All the technical appliances and sanitary equipment are arranged around this shaft so that they can be connected exclusively to it. The house is designed so that there are no thermal bridges and is heated by an air-water heat pump. 

© Bildpark / Veit Landwehr
© Bildpark / Veit Landwehr

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Röhrig House / Studio Hertweck" 14 Oct 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/949470/rohrig-house-studio-hertweck> ISSN 0719-8884
© Bildpark / Veit Landwehr

Röhrig斜坡住宅 / Studio Hertweck

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.