Sports Hall / Carlo Gaspari Architetti + Beatrice Comelli Architetto

Sports Hall / Carlo Gaspari Architetti + Beatrice Comelli Architetto

© Iacopo Pasqui© Iacopo Pasqui© Iacopo Pasqui© Iacopo Pasqui+ 26

  • Design Team:Gaspari Carlo, Beatrice Comelli
  • Clients:Municipality of Gissi
  • Engineering:Ing. Gianni Duronio
  • Plant Designers:Ing. Paolo Iannucci, Ing. Massimiliano Verna
  • Construction Companies:TECNOCOSTRUZIONI, SAULLE IMPIANTI SRL
  • City:Gissi
  • Country:Italy
More SpecsLess Specs
© Iacopo Pasqui
© Iacopo Pasqui

Text description provided by the architects. The Sports Hall is a building located in a small village in the Abruzzo countryside (Italy). The building has a direct dialogue with the square which it overlooks, making the Sports Hall attractive for the entire service area. Moreover, it is easily visible from the city hall, the stadium, and the swimming pool. The volume is divided into two levels, the first, more permeable and transparent, is in polycarbonate and the second is in dark concrete. The upper part of the building close to the parking lot is intended to be an attractive and warm place that makes semitransparency an element that induces curiosity due to the visual relationship between the outside and the activities inside the gym.

© Iacopo Pasqui
© Iacopo Pasqui

An entrance ramp leads to the building and an external cover entertains people who are outside. From there, the inside structure of the gym is visible through the glass window placed on the short side of the entrance. From the ramp, you access the entrance hall of the gym. The building will be used constantly by the children of the school during the daytime, while in the afternoon it will host the volleyball team. Thus, two entrances are displayed, the main one for the spectators situated on the street front and one for the students and the athletes located on the long side towards the school, at the level of the garden. Here the construction of a covered shelter is planned to allow safe passage of the pupils even during rainy days.

© Iacopo Pasqui
© Iacopo Pasqui
Plan
Plan
© Iacopo Pasqui
© Iacopo Pasqui

During the day, polycarbonate absorbs the shadows of the surrounding trees and buildings, creating a continuously moving facade; the black concrete protects the lower part of the building and contains the play space. The coloured pattern enhances the internal section of the building in the lower part, and the geometric iron cover painted in white becomes a lattice that gives depth and lightness to space.

© Iacopo Pasqui
© Iacopo Pasqui

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:66052 Gissi, Province of Chieti, Italy

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Sports Hall / Carlo Gaspari Architetti + Beatrice Comelli Architetto" 11 Oct 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/949252/sports-hall-carlo-gaspari-architetti-plus-beatrice-comelli-architetto> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.