Eagle’s Nest / Ian Bennett Design Studio

Eagle’s Nest / Ian Bennett Design Studio

© Clinton Weaver© Clinton Weaver© Clinton Weaver© Clinton Weaver+ 20

Collaroy Plateau, Australia
  • Lead Architects:Ian Bennett
  • Design Team:Ian Bennett
  • Clients:Paul Stines + Stephanie Hicks
  • Engineering:iStruct Consulting Engineers
  • Landscape:Selena Hannan Landscape Design
  • City:Collaroy Plateau
  • Country:Australia
More SpecsLess Specs
© Clinton Weaver
© Clinton Weaver

Text description provided by the architects. Perched high on a prominent escarpment in the highest level of bushfire attack; Flame Zone, Eagle’s Nest aspires to balance and curate the experience of outlook and expansiveness of site, with privacy and seclusion. The restrained material palette heightens this experience of the site, landscape, and built form along with the changing dynamic of light and shade.

© Clinton Weaver
© Clinton Weaver

Influenced by contemporary Brazilian Modernism, the ground floor’s “public program” (living, dining, kitchen) is enclosed by large glass sliding doors to the north and east, enabling uninhibited 135-degree views of the Pacific Ocean, Pittwater, Narrabeen lake, and Bilgola Plateau. Retracting the doors provides the coveted internal/external living that Sydney’s climate enjoys year-round.

© Clinton Weaver
© Clinton Weaver
First floor plan
First floor plan
© Clinton Weaver
© Clinton Weaver

In contrast to the ground floor’s open and expansive view, the first floor (housing the private program of bedrooms) seeks to frame select views from each space in a more intimate approach, subconsciously inviting one to look further into the view, akin to a painting of a landscape.

© Clinton Weaver
© Clinton Weaver

Capturing views whilst maintaining privacy was of paramount importance for a site flanked with pubic land and fronted with both a busy pedestrian walkway and vehicular thoroughfare. The solution came in the form of an operable louvre skin that allows the occupants to mediate privacy and solar access along three facades. The appearance of the building transforms both internally and externally depending on the openness of the louvres, engaging both occupant and passerby alike.

© Clinton Weaver
© Clinton Weaver

Working closely in design development with the owner, builder, bushfire consultant, and structural engineer informed the design and ensured that all bushfire systems were integrated and concealed, rather than an after-thought and visible. Utilising proprietary bushfire products and detailing around their requirements allowed for a seamless resolution that was also cost-effective.

© Clinton Weaver
© Clinton Weaver

Compliance with Flame Zone also informed the construction and materiality of Eagle’s Nest. Utilising the client’s expertise with off-form concrete allowed the floors, walls, and soffits to be one material with three different textures; burnished floor, sheet form walls, and board form soffits - all requiring no future maintenance whilst providing a disparate background for light and shade to interact. To contrast, the expanse of concrete, rough laid recycled brickwork (recycled from the demolition of the existing house) painted satin white, provides a subtle backdrop for the matt black flat plate steel origami staircase that suspends down from the first floor. Externally, a weathered copper box sits atop the concrete structure and angles due north for optimum solar access with extruded black steel boxes framing views and providing protection to the first-floor windows from the harsh escarpment environment.

© Clinton Weaver
© Clinton Weaver

Eagle’s Nest seeks to do justice to an amazing site on the Northern Beaches of Sydney, curating breathtaking views within a privately built form utilising a restrained material palette and detailing to achieve the highest level of bushfire compliance, all with an uncompromised aesthetic.

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Eagle’s Nest / Ian Bennett Design Studio" 07 Oct 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/949029/eagles-nest-house-ian-bennett-design-studio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.