Self Service Laundry / stu.dere + Civiurban

Self Service Laundry / stu.dere + Civiurban

© Ivo Tavares Studio© Ivo Tavares Studio© Ivo Tavares Studio© Ivo Tavares Studio+ 36

  • Lead Architect:Ulisses Costa
  • Cliente:Jul & Kim – Actividades Imobiliárias
  • Engineering:Civiuban
  • City:Vila Meã
  • Country:Portugal
More SpecsLess Specs
© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

Text description provided by the architects. The Self Service Laundry project comes as a need to address to a challenging customer request, who wanted a laundromat space and, at the same time, wanted to offer a personalized service for the treatment of clothes. This space is intended to be a harmonious space which provides a lounge area for people to have a comfortable space while waiting for the washing and drying equipment to finish.

© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio
Floor Plan
Floor Plan
© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

For the development of the project concept the duality between traditional and modern was taken into account, with emphasis on nature. The purpose was to create a modern and innovative environment, reflecting the evolution of a society that seeks practical solutions for the management of it’s day to day, while still bringing the memory of traditional community washers back.

© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio
Cross section
Cross section
© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

The space that comes out of the merger of two stores, was divided into a self service area and a specialized service area, which will have a lower Schedule and therefore, serves as the physical barrier achieved through “metallic checkered gate” , that align with the ceramic metric on the surrounding walls.  The green colored ceramics were chosen as an allusion to the ceramic used in old washings, to recover the memories of those places that remind us of the social aspects that came with collecting water. The floor is built in microcement which, in addition to using current aesthetics solutions is suitable for areas with high traffic for people, as well as a good option for being totally waterproof, without joints or sealers, facilitating its maintenance.

© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

With the use of suspended plants, it is intended to emphasize the nature though the lightness and freshness of the space while you are using it. Under the plants we find a marble clothing worktable to takes us back to those old stone tanks that serve to beat a garment.

© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Vila Meã, Amarante, Portugal

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Self Service Laundry / stu.dere + Civiurban" [Lavandaria Morinha Self Service Laundry / stu.dere + Civiurban] 02 Oct 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/948755/self-service-laundry-stere-plus-civiurban> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.