Canvas Hill Residence / Choo Gim Wah Architect

Canvas Hill Residence / Choo Gim Wah Architect

© Lawrence Choo© Lawrence Choo© Lawrence Choo© Lawrence Choo+ 41

Bentong, Malaysia
  • Area Area of this architecture project Area:  1031
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Lawrence Choo
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Adobe, GNG Tiles, Johnson Suisse, Trimble Navigation, YTL Cement
  • Architect In Charge:Ar. Choo Gim Wah
  • Lead Designer:Liew Yit Meng
  • Technical Designer:Tung Chee Quan
  • Engineering:Ng & Ng Consult Sdn Bhd
  • Text:Nizar Musa
  • City:Bentong
  • Country:Malaysia
More SpecsLess Specs
© Lawrence Choo
© Lawrence Choo

Text description provided by the architects. The Canvas Hill Residence, its name, a combination of a painter’s medium and the sloping Janda Baik site, reflects the spirit of the homeowner – a renowned local artist – that on many levels intuits its use and genius loci within a modern yet traditional-infused architectural proposition.

© Lawrence Choo
© Lawrence Choo
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Lawrence Choo
© Lawrence Choo

The site’s naturally flat crest atop a 7m-high knoll proffered a datum that architect Choo Gim Wah would leverage on. “The design I envisioned was a courtyard by the slope, framed by two pavilions. It had to be direct, bold, strong. Yet, it also needed to be light. “So we thought of the traditional Chinese courtyard residence, or siheyuan, but with three sides where an infinity pool forms the enclosing fourth side.”

© Lawrence Choo
© Lawrence Choo

The courtyard, seen through the house’s moon-gate entrance, is ostensibly defined by the residence’s pavilions that frame the picturesque horizon beyond. Of the two, the main dwelling-cum-art-spaces is the larger edifice; layered with cantilevered decks and flying roof, the three-storey pavilion manages to effortlessly project off the sloping terrain. The second more diminutive guest pavilion, though visibly grounded, retains a similar language. The scheme as a whole is overtly linear, but is skillfully manipulated to elicit the necessary lightness and dramatic effect desired for such a prominent site.

© Lawrence Choo
© Lawrence Choo

Within the main pavilion, the residence’s three modes – private, semi-private and public – are negotiated via stacking. As a family home, the pavilion’s basement and first floors house the semi-private spaces; living and dining areas are gallery-like in their open-plan configuration, exposed to both courtyard and the 2.1m-wide cantilevered timber deck with a view of Genting Highlands. The second-floor family room and bedrooms are likewise encircled by a deck, connected to the level below through a steel staircase.

© Lawrence Choo
© Lawrence Choo
Section 02
Section 02

© Lawrence Choo
© Lawrence Choo

An outdoor patio beneath the first floor deck serves as the artist’s workspace. Its 3m-high ceiling invites natural illumination ideal for producing artwork, simultaneously shielded from inclement weather by the generous overhang above. The art gallery directly adjoins the workspace, and features both the artist’s works and his private collection. Open to periodic viewing, the space represents Canvas Hill’s public program, accessible by a dedicated entryway and guest parking at a lower platform separate from the home entrance.

© Lawrence Choo
© Lawrence Choo

Indoor temperatures remain surprisingly respectable, courtesy of the building’s axial orientation, the elevated climes and cooler air; high-level louvres like those of traditional kampung houses ventilate the pavilion even when doors and windows are closed. On hotter days, the decks and flying roof provide shade and cooling without necessitating air-conditioning, making the pavilion’s passive design an all-in-one solution.

© Lawrence Choo
© Lawrence Choo
Elevation 01
Elevation 01
© Lawrence Choo
© Lawrence Choo

Chengal is used in the decking, the hardwood ending warmth, durability and colour to the residence’s most distinctive features. Vertical strips of merbau are integrated into the steel columns, extending further the ambience of wood into the private areas. “It was definitely more adventurous (doing this design). What you see is what you get,” remarks Choo on the collage. “But coordinating all of it was very tough. You have the different materials which require different details, different methods of construction. 

© Lawrence Choo
© Lawrence Choo

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Canvas Hill Residence / Choo Gim Wah Architect" 29 Sep 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/948606/canvas-hill-residence-choo-gim-wah-architect> ISSN 0719-8884
© Lawrence Choo

画布山住所 / Choo Gim Wah Architect

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.