Jalousie House / Limdim House Studio

Jalousie House / Limdim House Studio
© Quang Dam
© Quang Dam

© Quang Dam© Quang Dam© Quang Dam© Quang Dam+ 34

  • Area Area of this architecture project Area:  300
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Quang Dam
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, INAX, Schneider Electric, Toto, Adobe, Austdoor, CARINY, Combo, Haller, M&A art tiles, SAT, Trimble Navigation
  • Architect In Charge:Tran Ngo Chi Mai
  • Design Team:Tran Ngo Chi Mai, Ho Nguyen Dang Khoa, Hoang Dao Khanh Linh, Le Thien Trieu, Doan Minh Huan
  • Clients:Chi Mai, Minh Huan
  • Engineering :Doan Minh Huan
  • City:Hue
  • Country:Vietnam
More SpecsLess Specs
© Quang Dam
© Quang Dam

Jalousie House - the louver that pull nature into the house

© Quang Dam
© Quang Dam
First Floor Plan
First Floor Plan
© Quang Dam
© Quang Dam

Jalousie house was built on a 7m (west-facing) x 14m (south-facing), in Hue city. In urban areas of Vietnam, the same narrow-shaped houses stood side by side. This type of house faced the risk of lack of air and light because the sides are adjacent to others. Beside that, Hue is one of the places with the largest rainfall in Vietnam. Located in this climate, we create a way of "layering" on top of each other, creating a gap of ventilation and watertight like the way the carpenter makes louver doors. Based on that idea, here, we use two layering schemes, one is the glass shutters with the folding pattern wall in the facade and the other is the breeze blocks system in the backside.

© Quang Dam
© Quang Dam

The folding pattern wall in the façade blocks sunlight and helps the house to cope with the rainy in winter but still lets the air in and out smoothly. Not only that, these folds contribute to the shape of the building, making it special, prominent but still plain.

© Quang Dam
© Quang Dam
Mezzanine Floor Plan
Mezzanine Floor Plan
© Quang Dam
© Quang Dam

The breeze blocks wall in the backside brings air and light to the house, but also prevents effect of heat in summer and freezing rain in winter. This system combines with the sky light and glass door in façade ensures that the distribution of sunlight is enough during daytime. This breeze blocks wall forms ventilation and air convection for the house.

© Quang Dam
© Quang Dam
Facade Diagram
Facade Diagram
© Quang Dam
© Quang Dam

By taking advantage of the skylight and ventilation system at back side, we plant the in-house garden right after the breeze blocks wall to create green layer for the house. This garden acts as a natural air conditioning, making the air cooler and cleaner before going inside the house as well as reducing the heat caused by solar radiation. This garden also provides open green view from bedrooms and bathrooms, gives the homeowners a relaxing, feeling immersed in nature. Besides, a green carpet grass is planted on 2nd floor balcony. This is where young parent, the homeowners can spend quality time with their little child.

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Jalousie House / Limdim House Studio" 21 Sep 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/947977/jalousie-house-limdim-house-studio> ISSN 0719-8884
© Quang Dam

越南百叶窗住宅 / Limdim House Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.