Bachledka – Summit Facilities / Compass Architekti

Bachledka – Summit Facilities / Compass Architekti

© BoysPlayNice© BoysPlayNice© BoysPlayNice© BoysPlayNice+ 40

  • Architects: Compass Architekti
  • Area Area of this architecture project Area:  2275
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  BoysPlayNice
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Novabell, TON, Aluprof, Dolka, Domark, Formdesign, Philips
More SpecsLess Specs
© BoysPlayNice
© BoysPlayNice

Text description provided by the architects. The site is located at the top of Mala Poľana on the ridge of Spišská Magura. The area provides a variety of activities such as skiing, hiking, biking, and a sightseeing route - The Treetop Walk. Up to 6,000 visitors a day come here on certain days. The aim of the proposal was to provide facilities for these activities. Access to the site is provided by the tourist route or by three cableways from adjacent villages, Bachledova dolina, Malá Franková, and Jezersko. We tried to minimize the mass at the top of the hill, leaving only the necessary cableway control and the treetop walk exit object. The rest of the building is embedded into the hillside and the only visible facades are those glazed, providing light and a view of the mountains. This was made possible by the ideal shape of the terrain - the slope is oriented to the south towards the Belianske Tatry.

© BoysPlayNice
© BoysPlayNice
Site plan
Site plan
© BoysPlayNice
© BoysPlayNice

We achieved blending with the surrounding terrain with a green and sloped roof at the level of the hill plateau. A big challenge was to get barrier-free access from the upper plateau to the lower level of the restaurant terrace and further to the treetop walk entrance. We achieved this by using an exterior staircase through which a ramp traverses. Such a solution saved a lot of space on the most important southern facade. The repeated detail of the "ramp stairs" also minimizes the number of prefabricated concrete parts. Due to the shortening of the length of the "ramp stairs", the entire roof-plateau is sloped towards it. The broken and sloping ceiling in the interior is therefore derived from the need to merge with the terrain and from getting fluent pedestrian paths. The central position on the south facade of the “ramp stairs” allowed direct walking route and it divided the main facade into two parts- the restaurant and the apartments.

© BoysPlayNice
© BoysPlayNice

The lowered space under the "staircase" was used as an indoor play area. A universal space for play resembling a forest was created with the help of birch trunks and nets. The great depth of the underground space required the use of skylights. We also combined them with a bench to protect the glass from skiers. The basic surface materials are concrete and wood. The local spruce boards were used for the formwork of the ceiling, which made it possible to layout complex shapes and at the same time it matches the spruce cladding on the walls. Part of the formwork boards was reused as the toilet partition walls.

© BoysPlayNice
© BoysPlayNice
Upper ground floor plan
Upper ground floor plan
© BoysPlayNice
© BoysPlayNice

The restaurant consists of the seating area, central bar, and self-service space able to cover the demand of about 180 indoor + 350 outdoor seats. Three almost identical apartments are oriented more to the west. Each contains a living room with a kitchenette, a toilet, a bathroom, and two double bedrooms connected by a walk-in closet. Above the closet, there is an additional mezzanine bed accessible with the ladder. The natural lighting of the rooms further from the facade is achieved by transom windows. The apartments are accessed through a multipurpose room, which can be used for breakfast, games, or TV. If needed, it can be quickly transformed into an environmental classroom or conference room.

© BoysPlayNice
© BoysPlayNice

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Bachledova dolina 702, 059 55 Ždiar, Slovakia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Bachledka – Summit Facilities / Compass Architekti" 18 Sep 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/947942/bachledka-nil-summit-facilities-compass-architekti> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.