We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

NEXUS8 Traumatology Clinic / Estudio de Arquitectura MAGICARCH

NEXUS8 Traumatology Clinic / Estudio de Arquitectura MAGICARCH

© David Frutos© David Frutos© Jonatan Berna© David Frutos+ 39

Murcia, Spain
  • Area Area of this architecture project Area:  237
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Jonatan Berna, David Frutos
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Acontraluz, Aislamientos Proplac, Artsolut, Botía Pintura Decorativa, Cristalban, Cristalería Ibañez, Francisco Noguera, Francisco Tornel Roca, JFA, Jano ingenieros, LaumarParquets Y Tarimas, MAGICARCH office, Mariano Carrasco, Piedra y Neolith, Plásticos Rafael, Preveser, Rasemur, Rivasol Levante, Santemetal, Surarte Imagen, +1
  • Lead Architect: María José Marcos
  • Collaborators:Jonatan Berna, Juan Ramon Sepulcre, Beatriz Arranz, Adrián Osorio, Mercedes Naranjo, Paula Pastor, Belén Lorca, María Escribano, Natalia Gómez, Antonio Javier Loncan Lozano.
  • Construction Manager:José Antonio Castillejo Marín
  • Health And Safety Coordinator:José Antonio Castillejo Marín
  • Engineering, Climate And Industry:Jano ingenieros
  • Brickwork:Rasemur
  • Carpentry:Francisco Tornel Roca
  • Surgical Toilet:Tafinox
  • City:Murcia
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© David Frutos
© David Frutos

Text description provided by the architects. Magicarch Office presents Nexus8, it is a concept for a Traumatology and Physiotherapy Clinic, which, far from conventional stereotypes, it envisions a new way of understanding healthy spaces. In particular, its main concern is the ‘Form of care’ of those involved. The proposal consists of a multidimensional project integrated with special central furniture, which equips and articulates the sanitary spaces. This environment implements a business project with technoscientific approaches. In addition, the project solves variously the “Form of Care”, in order to address the diverse needs of patients and the health staff. Likewise, it generates the therapeutic with thermodynamic strategy, creating different atmospheres for the climatic comfort. Nexus8’s design enables metabolic architectures that rely on rehabilitation techniques based on the hormonal response of the human being. Rooms are characterized by the intensity, direction, and saturation of the light that users perceive depending on the space they are located in. This is an essential part of the chromatic design process.

© David Frutos
© David Frutos
Elevation and plan
Elevation and plan
© Jonatan Berna
© Jonatan Berna

Nexus8’s main access is located at the core of the premises, thus the waiting room and the reception operate as the main distributor. The main space is a diaphanous well-ventilated room that benefits from the greater height and the luminosity of the local, and where the patient is always dressed. In the East part of the clinic is placed the rehabilitation gym (dominated by pink shades, that help increase the melatonin therefore the ailments of the patients decrease) with yellow filters that provide sitting areas in front of the large windows (mainly North oriented) where the patient can rest or wait to be attended. In the West zone, it is located the medical consultation (dominated by blue shades, that increase levels of cortisol, therefore concentration improves and helps during medical treatment and surgery). The cellular polycarbonate wall divides to the inner end atomized space located at the end of the premises, where ceilings are lower in order to heat and ventilate rooms efficiently since the patient will be naked in this space and that climatic attention is a much-needed requirement. These ceilings are also backlighted with regulated light.

© David Frutos
© David Frutos
Axo
Axo
© Jonatan Berna
© Jonatan Berna

Therefore, clinical space is designed from a CHROMATIC AND LIGHT METABOLISM perspective, spaces are articulated through EQUIPPED DEVICES that finish completing uses and energies, and the DESIGN OF THE INVISIBLE that thinks about the atmosphere, the acoustic, the thermal...as a construction material. “This Kubrick-ish spatial organisation combines an atmospheric and sustainable visual style due to air convection. That is a key factor contributing to a better climatic condition, and that leads to energetic and economic saving, without the need for additional resources, thinking about a more sustainable future.” Are you ready for comprehensive care and rehabilitation at NEXUS?

© Jonatan Berna
© Jonatan Berna
Sections
Sections
© David Frutos
© David Frutos

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Av. Patricio Valverde Espín, 8, 30007 Murcia, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "NEXUS8 Traumatology Clinic / Estudio de Arquitectura MAGICARCH" [NEXUS8 Clínica de Traumatología / Estudio de Arquitectura MAGICARCH] 21 Sep 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/947742/nexus8-traumatology-clinic-estudio-de-arquitectura-magicarch> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.