University of Western Australia EZONE / Hassell

University of Western Australia EZONE / Hassell

© Douglas Mark Black© Douglas Mark Black© Douglas Mark Black© Douglas Mark Black+ 17

  • Architects: Hassell
  • Area Area of this architecture project Area:  9656
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Douglas Mark Black
© Douglas Mark Black
© Douglas Mark Black

Text description provided by the architects. EZONE UWA Student Hub is a shared precinct for the EMS community and their partners, providing a new western gateway into the University of Western Australia Crawley Campus. Three engineering labs, higher degree workspaces, and 14 flexible learning studios are supported by a large ‘learning steps’ meeting place, café, and beautiful outdoor spaces for both socialising and learning. With space for students, alumni, researchers, and industry partners to come together and thrive, EZONE was built for the connection of people and the exchange of ideas.

© Douglas Mark Black
© Douglas Mark Black
Site plan
Site plan
© Douglas Mark Black
© Douglas Mark Black

Not one to let a learning opportunity pass by, UWA encouraged and facilitated student involvement during the build. A viewing platform was installed and site tours were coordinated to give students and staff the opportunity to learn about the project’s journey. Extending the relationship that the campus has with its celebrated landscape setting, EZONE brings planting into and up the building while showcasing cutting edge internal research activities to the wider community.

© Douglas Mark Black
© Douglas Mark Black

The design team has blurred the traditional boundaries between building and garden, inside and outside spaces, for a learning environment that encourages interaction and collaboration. Innovative sustainability measures were integral to the design, including PV cell glass skylights, wind turbine, and the ‘veil’ façade that both contains and reveals the new ‘living building’ - mitigating glare, heat, and filtering sunlight with petals fixed at different angles to suit their orientation. The veil creates a unique identity for EZONE’s exterior, designed to represent a six-pointed sun symbol – one of UWA’s ‘100 Treasures’, cast into many of the concrete buildings on campus. The geometric, repeating nature of the veil creates a striking façade with a nod to mathematics and engineering while filtering views into surrounding tree canopies.

© Douglas Mark Black
© Douglas Mark Black

Hassell Principal, David Gulland, said that working on the EZONE hub was a rewarding experience for the whole design team. “Many of us graduated from UWA, so there is definitely a connection to the buildings and landscape that informed the design process,” David said. “It was important that the building itself could be a tool for learning and research – for example, access to transparent, ‘real’ plant room spaces, and informal breakout spaces linked to specialist laboratories and learning studios.” “The combination of the garden campus setting and the university as a place to meet, challenge, and exchange ideas feels as if it has coalesced into an outward-looking, international facility with a strong local identity,” he said.

© Douglas Mark Black
© Douglas Mark Black

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Crawley WA 6009, Australia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "University of Western Australia EZONE / Hassell" 15 Sep 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/947592/university-of-western-australia-ezone-hassell> ISSN 0719-8884
© Douglas Mark Black

西澳大学EZONE学生中心 / Hassell

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.