We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

VUUV building / VUUV Architecture and Interior Design

VUUV building / VUUV Architecture and Interior Design

© Quang Dam© Quang Dam© Quang Dam© Quang Dam+ 32

  • Area Area of this architecture project Area:  800
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Quang Dam, Khoi Le
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Anh&Em, Atvin Alphatech, Lixil Group, Vietceramics
  • Lead Architects: Vũ Hoàng Sơn, Vũ Hoàng Hà
  • Design Team:Vũ Hoàng Sơn, Vũ Hoàng Hà, Phí Văn Dũng, Nguyễn Bình Minh, Nguyễn Quang Chiến
  • Consultants:Phạm Hoàng Nam, Nguyễn Quang Toản
  • Collaborators:B-up construction, Atvin Alphatech
  • Main Contractor:B-up construction
  • Carpenter:Anh&Em
  • Country:Vietnam
More SpecsLess Specs
© Quang Dam
© Quang Dam

Text description provided by the architects. VUUV building is built with 8 floors, each has an area of 4x25m, combining different functions of housing and other services. Located in the heart of Hanoi, the building is studied to respond to the context of a growing city with compact construction density and to welcome a large number of users in the building. The main design idea is to be versatile and suitable for many different needs in urban areas.

© Quang Dam
© Quang Dam
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Quang Dam
© Quang Dam

Each floor in the building is designed as a closed and independent "space unit". However, these "space units" are connected to each other via vertical transport axes located at the rear of the building. The ground floor is a co-working coffee but also serves as an extended area of the upper units when public space is needed. The second floor is the interior decoration shop, the third and forth floor are art exhibition spaces. The fifth, sixth and seventh floors are independent apartments. VUUV architecture office is located on the 8th floor.  The interaction between floors is encouraged and together creates a common ecosystem. This is a method of flexible and efficient using of space to the maximum in such a cramped urban space like Hanoi.

© Quang Dam
© Quang Dam

The architectural morphology of the building is studied to ensure the most flexible functions. The space of each floor is arranged in enfilade rooms style, where the beam system replaces the walls to delimit the space. Structure - Demarcation - Aesthetics, the bearing frame of the VUUV Building carries these three functions at the same time. It manifests its special form both inside and outside the building. This bearing structure is perceived in a new way. Here, we want to exploit aesthetic elements based on the true nature of concrete materials, as well as the original shape of the structure.

© Quang Dam
© Quang Dam
Sixth Floor Plan
Sixth Floor Plan
© Quang Dam
© Quang Dam
© Quang Dam
© Quang Dam

The VUUV building seems to have transcended the framework of a common tube house to bring a new, more complex stature. In addition to aesthetic and environmental factors, it must solve a very important problem about the function to adapt to a city that still has many changes!

© Quang Dam
© Quang Dam

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Hai Bà Trưng District, Hanoi, Vietnam

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "VUUV building / VUUV Architecture and Interior Design" 14 Sep 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/947497/vuuv-building-vuuv-architecture-and-interior-design> ISSN 0719-8884
© Quang Dam

VUUV 多功能混合建筑 / VUUV Architecture and Interior Design

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.