We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Pavilion in Parque Santa Clara / Estudio Frolik

Pavilion in Parque Santa Clara / Estudio Frolik

© Gustavo Sosa Pinilla© Gustavo Sosa Pinilla© Gustavo Sosa Pinilla© Gustavo Sosa Pinilla+ 46

  • Architects: Estudio Frolik
  • Area Area of this architecture project Area:  2791
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  Gustavo Sosa Pinilla
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Aire SRL, Ciardi, Damiani SRL
  • Lead Architect: Frolik Rodolfo
  • Technical Documentation:Mario Haro
  • Electrical Consulting:ASELEC
  • Sanitary Installation, Gas And Fire:Estudio LyP
  • Thermomechanical Installations:LEMA
  • Illumination:Eli Sirlin
  • Acoustics:Rafael Sánchez Quintana
  • Structural Engineering:Ricardo Persson
  • Country:Argentina
More SpecsLess Specs
© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla

Text description provided by the architects. The Santa Clara Park is located on a nine-hectare site in the Partido de Mar Chiquita, seven hundred meters from the sea. The assignment is to provide the park with a service infrastructure for the recreational and sports sectors. A pavilion was conceived as a single volume containing all the functions required by the program, fusing building and park in a topographical way. It is proposed to recover the land built on a walkable roof that becomes part of the landscape. The entire project is reduced to a large open explanation, which continues free movement throughout the park; and a lower plane that is permeable and accessible throughout its perimeter and from the terrace.

© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla

 This explains how it behaves like a large "balcony" or "tribune" towards the sports area, as well as being very useful for conducting outdoor events. The grass slopes, the ramps and the steps, the specific movements of the stay and the route, the requirements of a diverse and playful appropriation of the different spaces, revaluing the site and the landscape. The lower floor is organized from a strict grid where both the columns and the concrete partitions that make up the most private rooms, corresponding to the changing rooms, toilets, kitchens and warehouses, are inscribed. These precincts are flanked by a series of oblique glazed planes that help to consolidate the program (multipurpose room, market, gym, infirmary, etc.) in a very flexible way; at the same time that they promote movement and give dynamism to the different circulation spaces. The search for a continuous and fluid spatiality was raised as an exaltation of an experience originated during an irregular journey that generates ever-changing perspectives, and a transition relationship where the limits between interior and exterior are diluted.

© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla
Ground floor plan
Ground floor plan
© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla

Verify a series of slits, perforations, cuts and folds in different sectors of the structure, which need to illuminate the spaces in a central and natural way, in addition to characterizing accesses and facilitating vertical communication systems. Reinforced concrete is used as a fundamental component in the materiality of the project, due to its durability and resistance in the exhibition of intensive uses. The structure is the architecture, the pavilion is an organism composed of a large reinforced concrete slab, partitions, columns, ramps and stairs, where the location and shape of these elements is the consequence of a series of forces that act like other , in a dynamic overlap of the site with the requirements of the program.

© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla
Site plan
Site plan
© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Mar Chiquita, Provincia de Buenos Aires, Argentina

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Pavilion in Parque Santa Clara / Estudio Frolik" [Pabellón en Parque Santa Clara / Estudio Frolik] 15 Sep 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/947480/pavilion-in-parque-santa-clara-estudio-frolik> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.