We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Three Stories North / Splinter Society

Three Stories North / Splinter Society

© Sharyn Cairns© Sharyn Cairns© Sharyn Cairns© Sharyn Cairns+ 17

More SpecsLess Specs
© Sharyn Cairns
© Sharyn Cairns

Text description provided by the architects. In its most recent incarnation, Three Stories North is an untraditional family home that embraces its layered history. Working with creative clients, the design approach is informed by their initial belief that beneath its previous renovations the building’s industrial heritage is quite unique. The project’s primary objective is to realise its existing potential rather than replace it with something entirely new. The design is first and foremost a process of reduction to allow the character of the original building to be the primary feature. A key component of this is to retain and reveal the masonry construction giving the home an undeniable warehouse feel. Many original details such as arched doors and fireplaces are maintained in working order. Where possible the imperfection of the brick walls are celebrated as an indication of their history.

© Sharyn Cairns
© Sharyn Cairns
© Sharyn Cairns
© Sharyn Cairns

At a few points glazing is used to fill gaps in the masonry to clearly delineate what is original and what is new. At the ground level, the original timber ceilings are also exposed. Once two separate townhouses, the space is bisected by a masonry wall across all three stories which forms the axis for circulation. The levels are joined by a stair which hangs from this wall, inspired by an industrial fire stair. Dividing the plan perpendicularly, a central core forms a chimney-like feature which extends through a 9m high skylight while providing joinery elements to each of the spaces. Within the three-dimensional cross section, half of the house if zoned for public spaces, a quarter to more intimate spaces and the remaining quarter forms the dramatic void which connects the three stories and entry. The considerable internal space is practically indiscernible from the unassuming traditional exterior.

© Sharyn Cairns
© Sharyn Cairns
Plans
Plans
© Sharyn Cairns
© Sharyn Cairns

The entry is set back from the original façade creating an entry courtyard and allowing a 3-storey glass façade to bring a substantial amount of light into the spaces as well as opening up to a large tree canopy in the streetscape. A large door is fashioned from 140-year-old timber joists repurposed from the demolition. As a balance to the larger architectural spaces, the living spaces are much more intimate, characterised by subtle colours, texture and plush soft furnishings. Rough sawn timber lines the walls and recycled timber creates joinery adding warmth. Strong black detailing in the new areas create a distinctly modern contrast to the brickwork of the original building while linking to the industrial character.

© Sharyn Cairns
© Sharyn Cairns

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Three Stories North / Splinter Society" 11 Sep 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/947191/three-stories-north-splinter-society> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.