Hoc Mon House / TAA DESIGN

Hoc Mon House / TAA DESIGN

Courtesy of TAA DesignCourtesy of TAA DesignCourtesy of TAA DesignCourtesy of TAA Design+ 34

  • Architects: TAA DESIGN
  • Area Area of this architecture project Area:  1000
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Panasonic, Toto, Local materials in Viet Nam, Trimble
  • Lead Architects:Nguyen Van Thien
  • Design Team:Nguyen Van Thien, Nguyen Sy Tuan
  • Country:Vietnam
More SpecsLess Specs
Courtesy of TAA Design
Courtesy of TAA Design

Text description provided by the architects. The site is located in the suburb of Ho Chi Minh City, Vietnam. The house is a place to live and play of a three-generation family. The house is designed to adapt to the tropical climate, increase the connection of people with each other and with nature through the living space by architectural solutions.

Courtesy of TAA Design
Courtesy of TAA Design
Plan
Plan
Courtesy of TAA Design
Courtesy of TAA Design

The middle common space encourages common activities. The common space in the middle of the house where take place many activities, such as a corner for grandpa drinks tea, a kitchen for grandma cooks and a place for children play around the courtyard. The surrounding private spaces can see and directly connected to this common space.  With the layout, people tend to gather in the middle space. This encourages common activities and increases the visibility in everywhere in the house.

Courtesy of TAA Design
Courtesy of TAA Design

Separated blocks create ventilation and life in harmony with nature. Private room in box blocks are separated from each other to create more gaps and air convection to every corner of the house. At the same time, the deviated wall layout creates a variety of large and small common courtyard space under the sloping roof, without partitions with gardens, sunlight and trees. These private rooms all open to private small back gardens, creating a living space in harmony with nature.

Courtesy of TAA Design
Courtesy of TAA Design

The box blocks penetrate the sloping roof. To have enough the number of rooms, we created two-storey box blocks that penetrate the sloping roof. This creates a sense of volume like a one-story house in harmony with the context of surrounding low-rise houses and simultaneously creates an interesting space on the roof. This architecture is created from the contrast between the architecture of modern box blocks and the old stone roof. It means between the rough and scabrous material of the roof and the smooth of the box blocks.

Courtesy of TAA Design
Courtesy of TAA Design

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Hoc Mon House / TAA DESIGN" 07 Sep 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/947081/hoc-mon-house-taa-design> ISSN 0719-8884
Courtesy of TAA Design

霍门住宅, 穿透坡屋顶的盒子 / TAA DESIGN

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.