We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

La Salle Electric Station / Romera y Ruiz Arquitectos

La Salle Electric Station / Romera y Ruiz Arquitectos

© Iombi García© Iombi García© Iombi García© Iombi García+ 13

Santa Cruz de Tenerife, Spain
  • Area Area of this architecture project Area:  107
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Iombi García
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, STACBOND, Cortizo, Weber, Breinco
  • Lead Architects: Pedro Romera García, Ángela Ruíz Martínez
  • Clients:DISA Retail Atlántico S.L.U.
  • Engineering:Insiteca Ingenieros S.L.P.
  • Collaborators:Rocío Acosta Martínez, Carlota Ardanaz Petit, Yudit Barreto Martín, Paula Cabrera Fry, Rosalba Santana González
  • City:Santa Cruz de Tenerife
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© Iombi García
© Iombi García

Text description provided by the architects. A dialogue between light and shadow, reflected space and opaque mass, is the main concept for the first electric vehicle (EV) charging station in the Canary Islands, located in Santa Cruz de Tenerife, where users are provided with developing experiences that change throughout the day. This way it indulges in the light cycle, which not only shows the passing of the days but also mutates with the seasons, thus showing the progression of time.  

© Iombi García
© Iombi García
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Iombi García
© Iombi García

The floating canopy, together with matte black structure that rests on the ground, generate a perceptional ambiguity, situating us in a scenario that replicates everything that’s perceived by it.  Together they make up an almost equilateral triangle that is a visual focus of their immediate surroundings. The building is the background of the scene while the free space is filled with activity filtered by the vegetal curtains.

© Iombi García
© Iombi García
Section
Section
© Iombi García
© Iombi García

The dialogue between both units, canopy and built piece, takes place in the floor and the void that separates them, producing here the point of light entrance of the canopy towards the building. The space below the canopy deck is cladded with a mirror like material where bonds are created between the real and virtual space. The fact of it perforating the ground, precisely located below the canopy, reinforces the concept of virtuality, where users and pedestrians enter an imaginary world. The perception of the whole is characterized by the lightness detached from the formal approach of the canopy with its light inputs, reinforced by the visual buoyancy provided by the new cladding material, as well as the inclined texture of the gardens, which changes dimensions in relation to the place you approach it from.

© Iombi García
© Iombi García
© Iombi García
© Iombi García

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Av. Tres de Mayo, 26, 38005 Santa Cruz de Tenerife, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "La Salle Electric Station / Romera y Ruiz Arquitectos" [Electrolinera La Salle / Romera y Ruiz Arquitectos] 07 Sep 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/947079/la-salle-electric-station-romera-y-ruiz-arquitectos> ISSN 0719-8884
© Iombi García

西班牙拉萨尔充电站 / Romera y Ruiz Arquitectos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.