Colour Shingle House / Krisna Cheung Architects

Colour Shingle House / Krisna Cheung Architects
© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

© Peter Bennetts© Peter Bennetts© Peter Bennetts© Peter Bennetts+ 13

North Melbourne, Australia
  • Contractor:Caedman Construction
  • Words:Shu Shiung Low
  • Materials:Colour Perspex from Mitchell Plastic Aust. Garage door from Hormann (4D Doors)
  • Client:Rachel & Wallace Wong
  • City:North Melbourne
  • Country:Australia
More SpecsLess Specs
© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Text by Shu Shiung Low. Now that Melbourne has experienced the world‐changing potency of a global viral pandemic, we might have a better appreciation of the world‐changing potential of an idea going viral. This project represents an effort to scale up a typology through viral repetition while maintaining architectural and design quality through imagination and playfulness. It is somewhat unique in that it is not a standalone project, but an organic progression from a prior successful design, which is arguably more representative of real‐world architectural practice. In 2016, we gratefully accepted the ArchiTeam Award in the commercial category for our Studio Garage, a typology‐busting project tackling an architectural solution to the problem of effectively working from home in a time when the “working from home” was still a relatively esoteric luxury reserved for executives with enough clout to negotiate flexible working arrangements, or small scale entrepreneurs in creative fields, such as musicians or architects.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts
Plans section
Plans section
© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

In the Covid era, “working from home” has unceremoniously burst into mainstream consciousness, making the need for a functionally separate form within a residential site dedicated to commercial or professional activities, not a luxury, but almost a necessity, as harried working parents all over Melbourne can attest to. Our continuing development of this typology is an example of how to architecturally engage with this rapidly forced merging of residential and commercial design.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts
© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

This new project, which we’ve whimsically named ‘Colour Shingle’, has the fascinating distinction of being right next door to the Studio Garage, a result of a neighbour’s covetous glances, evidence of the viral power of an idea given form. (Incidentally, the neighbour on the other side of the Studio Garage has also requested one.) It is not the only other backyard commercial project we have completed – we have been exploring and evolving this typology on narrow residential sites across North Melbourne, including our own home `Cubby office’ – but it is unique in being right next to a previous one.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

The challenge of this particular project then was how to evolve an already successful design so that you don’t simply create a carbon copy, while still coming up with something that complemented the adjacent original design. To that end then, we’ve made the same key design choice to turn the external wall into a non‐structural, semi‐translucent façade, with the stairwell placed between the false wall.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Colour Shingle House / Krisna Cheung Architects" 17 Sep 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/947064/colour-shingle-house-krisna-cheung-architects> ISSN 0719-8884
© Peter Bennetts

‘鱼鳞’之家 / Krisna Cheung Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.