We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Mori Haus Residence / Somdoon Architects

Mori Haus Residence / Somdoon Architects

© Beersingnoi© Beersingnoi© W Workspace© W Workspace+ 28

  • Architects: Somdoon Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  7642
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  W Workspace, Beersingnoi
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: C-Post, TOA Thailand PCL, Trimble Navigation, VSN Interset
  • Lead Architects: Punpong Wiwatkul
  • Design Team:Prinya Narongthanartth, Phiriya Chavanaphan, Attaporn Palawattanakul
  • Clients:Sansiri Public Company Limited
  • Engineering:W.& Associates Designs Company Limited
  • Landscape:Shma Company Limited
  • Country:Thailand
More SpecsLess Specs
© Beersingnoi
© Beersingnoi

“Mori Haus” is located in the growing fringe of Bangkok near a canal, grassland, and residential area. It is a challenge of fitting high-density dwellings into the local neighborhood and maintaining the peaceful atmosphere of its surrounding. The two blocks of seven-story residential buildings are located along the site perimeter to maximize the central garden. While the third building is a one-story facility building and situated in the open space between the two residential blocks. The arrangement creates a connection with the triangular common green area in front of the development and highlights the drop-off. It functions as the main lobby before letting residents walk through the landscape to each residential block.

© Beersingnoi
© Beersingnoi
Plan
Plan
© W Workspace
© W Workspace

The design of the facility building is all about blending it with central landscape and encouraging the residents to enjoy. Its shape follows the landscape design geometry, and its green roof is at the same level as the first residential floor. The lobby has an openable sliding window on both sides for natural cross-ventilation, and the irregular shape skylights allows direct light into the main lobby creating an outdoor atmosphere. At the end of the building is the gym space protruding into the landscape with full-height glass walls.

© W Workspace
© W Workspace
Section
Section
© Beersingnoi
© Beersingnoi

All the units facing inside have a balcony extended to appreciate the central garden. In contrast, the units facing outside have two types of the façade; balcony with a tree and balcony with windows, which is convertible to interior space. The facades are arranged to create the rhythm of recesses for trees to grow vertically and, at the same time, creating a distinctive pattern. With the central garden, building arrangement, and façade design, the project archives not only creating a green atmosphere for the residents but also the friendly built-environment to its neighbors.

© Beersingnoi
© Beersingnoi

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Soi Sukhumvit 77, Bangkok, Thailand

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Mori Haus Residence / Somdoon Architects" 01 Sep 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/946761/mori-haus-residence-somdoon-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.