We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Higashi Sanchome Toilet / Nao Tamura

Higashi Sanchome Toilet / Nao Tamura

© Satoshi Nagare, Courtesy of The Nippon Foundation© Satoshi Nagare, Courtesy of The Nippon Foundation© Satoshi Nagare, Courtesy of The Nippon Foundation© Satoshi Nagare, Courtesy of The Nippon Foundation+ 9

Shibuya City, Japan
More SpecsLess Specs
© Satoshi Nagare, Courtesy of The Nippon Foundation
© Satoshi Nagare, Courtesy of The Nippon Foundation

Text description provided by the architects. The bathroom is a place where we address physical needs universal to all mankind, regardless of age, sexual identity, nationality, religion, or skin color. As we come into an age of increased awareness, how can a communal space like the public bathroom evolve in order to effectively accommodate our infinitely diverse needs?

© Satoshi Nagare, Courtesy of The Nippon Foundation
© Satoshi Nagare, Courtesy of The Nippon Foundation

Living in New York, I have been privileged to witness the LGBTQ+ community living in alignment with their sexual identities. As I designed this public bathroom for a small triangular lot in Shibuya, I envisioned a society that embraces the LGBTQ+ community and holds space for them to live their truth. I realized that what enables each user a comfortable experience boils down to safety, privacy and urgency. With this in mind, I created three separate spaces that redefine the way a public bathroom establishes personal space.

© Satoshi Nagare, Courtesy of The Nippon Foundation
© Satoshi Nagare, Courtesy of The Nippon Foundation

The design was inspired by Origata, a traditional Japanese method of decorative wrapping. A symbol of gift-giving, this motif embodies the spirit of hospitality towards Shibuya ward’s multinational visitors, and carries my vision to create a safe space that envelopes all users.

This design represents my hope for a society where people from all walks of life feel safe and are able to thrive.

© Satoshi Nagare, Courtesy of The Nippon Foundation
© Satoshi Nagare, Courtesy of The Nippon Foundation

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Higashi, Shibuya City, Tokyo 150-0011, Japan

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Higashi Sanchome Toilet / Nao Tamura" 30 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/946565/higashi-sanchome-toilet-nao-tamura> ISSN 0719-8884
© Satoshi Nagare, Courtesy of The Nippon Foundation

东京‘红色折纸’公厕 / Nao Tamura

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.