We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Ebisu Park Toilet / Wonderwall

Ebisu Park Toilet / Wonderwall

© Satoshi Nagare, Courtesy of The Nippon Foundation© Satoshi Nagare, Courtesy of The Nippon Foundation© Satoshi Nagare, Courtesy of The Nippon Foundation© Satoshi Nagare, Courtesy of The Nippon Foundation+ 16

Shibuya City, Japan
More SpecsLess Specs
© Satoshi Nagare, Courtesy of The Nippon Foundation
© Satoshi Nagare, Courtesy of The Nippon Foundation

“Modern Kawaya”

This is a design proposal for a public toilet inside Ebisu Park. The proposal is part of Shibuya City’s THE TOKYO TOILET project. We kept in mind a facility that distances itself from architectural concepts and elements: an object that stands casually in the park as if it were playground equipment, benches, or trees.

© Satoshi Nagare, Courtesy of The Nippon Foundation
© Satoshi Nagare, Courtesy of The Nippon Foundation

In Japan, the origin of toilets is kawaya, written initially as 川屋 and later 厠 (also pronounced kawaya). Kawaya was a hut (ya 屋) that stood over the river (kawa 川) dating back to the Neolithic times of early Jomon period (10,000 to 6,000 BCE). These huts were of primitive and simple designs, often made of hardened soil or pieces of wood bound together.

© Satoshi Nagare, Courtesy of The Nippon Foundation
© Satoshi Nagare, Courtesy of The Nippon Foundation

Trying to envision the appearance and atmosphere of the primitive kawaya of the past, we built an “ambiguous space” that is simultaneously an object and a toilet by randomly combining 15 concrete walls. The spaces between the walls lead users into three different areas designed for men, women, and everyone. The design creates a unique relationship in which users are invited to interact with the facility as if they are playing with a curious piece of playground equipment.

© Satoshi Nagare, Courtesy of The Nippon Foundation
© Satoshi Nagare, Courtesy of The Nippon Foundation

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Ebisu Park, 1-chōme-19-1 Ebisunishi, Shibuya City, Tōkyō-to 150-0021, Japan

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Ebisu Park Toilet / Wonderwall" 28 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/946425/ebisu-park-toilet-wonderwall> ISSN 0719-8884
© Satoshi Nagare, Courtesy of The Nippon Foundation

恵比寿公园公厕,现代「川屋」 / Wonderwall

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.