We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Bellarine Hillside House / Freehand Projects

Bellarine Hillside House / Freehand Projects
© Steph McGlenchy
© Steph McGlenchy

© Steph McGlenchy© Steph McGlenchy© Steph McGlenchy© Steph McGlenchy+ 27

Wallington, Australia
More SpecsLess Specs
© Steph McGlenchy
© Steph McGlenchy

Text description provided by the architects. Located on the beautiful Bellarine Peninsula in Victoria, the Bellarine Hillside House by Freehand Projects is designed to engage with its natural Australian bush environment to create a sense of sheltered prospect. Designed to feature the site’s endangered yellow box eucalyptus trees, the house’s distinctive form mimics the slope of the land. Strong westerly breezes are directed up and over the facade, creating a calm, protected zone on its leeward-side. The house’s primary form is created by a series of exposed timber frames in a bold expression of structure. It is partly inspired by ‘Taliesin West’, the house and studio built in Scottsdale Arizona by Frank Lloyd Wright in 1937. A Goal To Entwine Lifestyle With Nature And Community Freehand Projects is known for creating thoughtful, relaxed architecture that sustainably integrates with the world around it. With the natural landscape as their design starting point.

© Steph McGlenchy
© Steph McGlenchy
Ground floor plan
Ground floor plan
© Steph McGlenchy
© Steph McGlenchy

Principal Architects Michael and Tamara Bell aim to integrate the environment and the public realm to create beautiful, life-enhancing spaces. Tamara Bell says “At Freehand Projects, we always set out to create and mould spaces and materials in ways that open up new possibilities and improve the quality of life for our clients and the public.” “Our backyard is the Bellarine Peninsula, and it certainly influences our work. We constantly draw on our coastal lifestyle, and we’re inspired by the simplicity of casual modernism. Our designs often reference the 1970’s design characteristics, while creating a relaxed, coastal feel.

© Steph McGlenchy
© Steph McGlenchy

A Challenging Landscape. The site of the Bellarine Hillside House is a target for strong westerly breezes, and the natural steep slope created challenges. It was also important to protect and incorporate the endangered yellow box eucalypts into the design. The form of the house follows the slope of the land, encouraging the strong winds to blow up and over the house and provide a protected space where the northern sun can be enjoyed. The lower floor was created by partially digging into the slope to ground the house and ensure a secure foundation for the main level. The natural landscape inspired the selection of exterior materials to complement the trees’ continuously changing ochres, greens, and pearlescent soft grey bark.

© Steph McGlenchy
© Steph McGlenchy

Laminated timber frames, ironbark cladding, and steel-framed glass symbiotically connect with the coastal environment to create a calm and harmonious composition. Inside The Arizonian-Inspired Home Inspired by Taliesin West, the two-storey house was built to be both future-proof and contemporary for a retired couple. The entrance to the Bellarine Hillside House is located on the high side of the slope, nestled under the eucalypt canopy where the main living areas, kitchen, study, bathroom, and master bedroom all intertwine.

© Steph McGlenchy
© Steph McGlenchy

While the house mainly operates on the top level, a step downstairs reveals a cellar, spare bedrooms, and a storeroom to be explored. An open living area with luxurious ceiling-high windows draws natural light into space and opens up to the patio on the north side. Large concrete stadium-like steps form an edge to the lower western lawn and encourage family gatherings under incredible Lake Connewarre sunset views. The northern patio is perfect for outdoor entertaining in the shaded afternoon sun. Lined with plywood to create a warm contrast to the off-white concrete masonry, the heart of the house interior includes a breakfast bar, sloped high ceilings, and an incredible cast-iron double-sided wood heater connecting the living and dining areas.

© Steph McGlenchy
© Steph McGlenchy
© Steph McGlenchy
© Steph McGlenchy

The Cheminees Philippe wood heater centre-piece has a raw and industrial look that creates a perfect contrast with its white-glazed brick base. Freehand Projects addressed the difficulty of protecting endangered trees and working with a difficult steep slope by making them a feature of the design. What has once considered significant challenges for construction became a central part of the house, blending a bold expression of structure with a comfortable living?

© Steph McGlenchy
© Steph McGlenchy

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Bellarine Hillside House / Freehand Projects" 26 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/946401/bellarine-hillside-house-freehand-projects> ISSN 0719-8884
© Steph McGlenchy

Bellarine山房,斜切的玻璃框架 / Freehand Projects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.