We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

The Urban House in Herzliya / Shachar - Rozenfeld Architects

The Urban House in Herzliya / Shachar - Rozenfeld Architects

© Shai Epstein© Shai Epstein© Shai Epstein© Shai Epstein+ 38

More SpecsLess Specs
© Shai Epstein
© Shai Epstein

Text description provided by the architects. After years of dreaming about a spacious and private house, this family of five decided to leave their four bedroom apartment and build a customized home in a quiet neighborhood in Herzliya, a city just 20 minutes from Tel Aviv. Right after choosing their lot, the family approached Shachar-Rozenfeld Architects with a clear vision - a practical and cozy home that includes three bedroom suites for the children, a nice yard with a pool and most importantly - lots of privacy.

© Shai Epstein
© Shai Epstein
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Shai Epstein
© Shai Epstein

The family’s request for privacy in these urban surroundings - full of private houses and apartment buildings - challenged the architects and acted as their primary focus in planning and designing the house. The lot is 320 m², with a west facade overlooking a wide public green area, while the other facades face the neighboring apartment buildings and houses. The architects wished to eliminate the environmental “noises” and create an urban villa with maximal privacy. Therefore they chose an L-shape layout and a modern style, keeping the three facades relatively sealed and using vertical stripes for natural light and ventilation. They opened up the west facade with floor to ceiling windows that overlook the yard and the pool.

© Shai Epstein
© Shai Epstein

The exterior of the ground floor is covered in slim grey porcelain tiles and the top floor, which extends beyond the outline of the ground floor, is painted in minimalistic white, creating a lightweight and delicate structure. A hovering steel element defines the entrance to the house, surrounding a garden planted above the driveway, and creates even more privacy for the bedrooms situated on the top floor. A white front door welcomes the visitors into the ground floor, where the living room, kitchen and guest bedroom are located. The porcelain tiling is used throughout the living area to blur the lines between the indoor space and the backyard. It covers the TV wall, where the architect designed a long niche wrapped in black steel.

© Shai Epstein
© Shai Epstein

The kitchen is designed in contrasting black and white - white L shaped cabinets and worktops are placed along the walls, while in the middle of the space stands the kitchen island, fully covered in black. Next to the kitchen the architects placed the dining table, which faces another large window and overlooks the yard. Outside they planned a swimming pool and an area for entertaining, the extension of the top floor provides shade and privacy to the garden and allows the family to enjoy it throughout the year.

© Shai Epstein
© Shai Epstein
First Floor Plan
First Floor Plan
© Shai Epstein
© Shai Epstein

A combination of wood and steel painted in white creates the sculptural staircase, while maintaining the minimalistic style of the house. The children’s ages range from 13 to 21, therefore a suite, including a bedroom and a bathroom, was designed for each of them. Those rooms, as well as the master bedroom, were designed like luxury hotel suites. They were planned in a similar layout with massive windows, facing a wide terrace that connects the rooms. In the master bedroom, an intimate hallway divides the space - on one side is an open walk-in closet and on the other, a spacious bathroom. A glass partition separates the sleeping and bathing areas.

© Shai Epstein
© Shai Epstein

Right under it is a sink and a white storage unit, which hides the mirror that can rise at the push of a button when needed. The bathroom is covered in large black porcelain tiles, creating a visual box which defines the different areas of the space. Across from the bedrooms is a hallway overlooking a roof garden, which creates privacy for the residents and allows them to enjoy green surrounding instead of the neighboring houses, fulfilling their every wish for their new home.

© Shai Epstein
© Shai Epstein

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "The Urban House in Herzliya / Shachar - Rozenfeld Architects" 26 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/946351/the-urban-house-in-herzliya-shachar-rozenfeld-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.