Ingersoll Road / McLaren Excell

Ingersoll Road / McLaren Excell

Ingersoll Road / McLaren Excell - Interior Photography, KitchenIngersoll Road / McLaren Excell - Interior Photography, Kitchen, WindowsIngersoll Road / McLaren Excell - Interior Photography, Kitchen, Sink, BathroomIngersoll Road / McLaren Excell - Interior Photography, Stairs, Brick+ 34

More SpecsLess Specs
Ingersoll Road / McLaren Excell - Interior Photography, Kitchen, Windows
© Nick Guttridge

Text description provided by the architects. This was a project about making something extraordinary out of the very ordinary. We were approached by Kate and Ewan Thompson to extend and re-furbish their Victorian terraced house in Shepherd’s Bush for a growing family. Our remit was very conventional: a ground floor extension and loft conversion – a potentially hum-drum brief. What wasn’t so conventional was their approach: our task was to come up with a design which rejected the typical solutions with aspirations beyond the planning-friendly aesthetics of a London terraced house extension.

Ingersoll Road / McLaren Excell - Interior Photography, Lighting, Beam
© Nick Guttridge

From the outset, discussions centred around the use of insitu concrete: for floors, walls and ‘furniture’ elements within the scheme. As the dominant material presence, concrete was chosen primarily for its aesthetic qualities but the opportunity to build in high thermal mass and develop free-form structures became increasingly important considerations as the project progressed. As a point of reference concrete then became the driver for all other material decisions. The facade of the extension is clad in rusted Corten steel and the interior joinery fronts made from Grey Elm- both providing the necessary contrast, warmth and richness against the cool swathes of smooth concrete.

Ingersoll Road / McLaren Excell - Interior Photography, Kitchen, Sink, Bathroom
© Richard Leeney
Ingersoll Road / McLaren Excell - Image 28 of 34
Ground floor plan
Ingersoll Road / McLaren Excell - Image 29 of 34
First floor plan
Ingersoll Road / McLaren Excell - Interior Photography, Stairs, Brick
© Richard Leeney

Presenting fewer opportunities for spatial invention, the loft conversion has a very different, more ethereal feel to the ground floor. A reductive palette of Scandinavian white-washed Douglas Fir boards, light walls and exposed brickwork keep it simple and bright. The Victorian stairwell winds up the house and collides with the new loft staircase – a meeting between the old and the new – which leads up to the top landing and is illuminated with natural daylight from the rooflight above. The treads of the staircase lead on to a large expanse of Douglas Fir boards which flood the room and run up the walls as panelling.

Ingersoll Road / McLaren Excell - Exterior Photography, Windows, Brick, Facade, Courtyard
© Nick Guttridge

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Ingersoll Road / McLaren Excell" 26 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/946289/ingersoll-road-mclaren-excell> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.