We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Leisure Space / A3gm Arquitectos

Leisure Space / A3gm Arquitectos

© Javier Bravo© Javier Bravo© Javier Bravo© Javier Bravo+ 26

  • Architects: A3gm Arquitectos
  • Area Area of this architecture project Area :  3638 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2019
  • Photographs
    Photographs :Javier Bravo
  • Lead Architects : Jesús Mª Alba Elías, Carlos Miranda Barroso
More SpecsLess Specs
© Javier Bravo
© Javier Bravo

Text description provided by the architects. The leisure space is developed on a plot of steep incline under the slope of the old railway, in a municipality near Burgos. The pavilion, the most outstanding element of the program, is located in the highest part of the plot to allow views towards the south of the other spaces and the urban environment. In the area where ​​the small building lays on the ground, the concrete walls of the terrace system are transformed into a closed and buried space used as a cellar, naturally illuminated from the upper strip thanks to the section layout.

© Javier Bravo
© Javier Bravo
-1 floor plan
-1 floor plan
© Javier Bravo
© Javier Bravo

The program elements - exterior and interior - are distributed by modifying the topography of the plot in a succession of platforms in the central area, ascending from the south end: green esplanade, swimming pool, a second green esplanade and pavilion. These platforms communicate through both an exterior and an interior staircase, naturally illuminated.

© Javier Bravo
© Javier Bravo
Ground floor plan
Ground floor plan
© Javier Bravo
© Javier Bravo

The sides of the plot keep the original profile and allow both pedestrian and road accesses to the upper level (dining room).

The elementary geometry of the built elements is intended to reinforce the perception of the spatial organization of the plot, and the coherence of the whole is sought through the expressive use of uncoated concrete in retaining walls between platforms and in the building’s structural elements.

© Javier Bravo
© Javier Bravo

Within this infrastructure, the living space is highlighted to the outside with a cladding of bamboo boards used both in the dihedral of the pool and in the volume of the dining room. In the latter, the two large gaps that allow a complete connection of the space with the plot and the environment can be completely hidden with two sliding elements of the same cladding.

© Javier Bravo
© Javier Bravo

The interior spaces show their function and their differentiated character: the underground vaulted spaces with a textured concrete finish and zenithal lighting, and the diaphanous, covered main space with large windows that allow lighting and views.

© Javier Bravo
© Javier Bravo
Section 01
Section 01
© Javier Bravo
© Javier Bravo

Accessibility
The simplicity of the leisure program has made it possible to achieve total accessibility in the plot in a direct way: its perimeter keeps the natural profiles on which the pedestrian and road routes give direct access to the built levels –pool platform and cellar, green esplanade, and pavilion. The paved surface to the north of the pavilion allows a road access of people and supplies.

© Javier Bravo
© Javier Bravo

This scheme superimposes a direct connection through stairs on one side between the two green esplanades, and on the other between the cellar and dining room floors. This access system allows independent use of the different parts of the program, even by different users, without interference or inconvenience.

© Javier Bravo
© Javier Bravo
© Javier Bravo
© Javier Bravo

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Burgos, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Leisure Space / A3gm Arquitectos" [Espacio de ocio / A3gm Arquitectos] 31 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/946250/leisure-space-a3gm-arquitectos> ISSN 0719-8884
© Javier Bravo

半下沉休闲别墅 / A3gm Arquitectos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.