We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Klostergasse Studio / Bernardo Bader Architekten

Klostergasse Studio / Bernardo Bader Architekten

© Adolf Bereuter© Adolf Bereuter© Adolf Bereuter© Adolf Bereuter+ 29

© Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter

Text description provided by the architects. After having worked in an old workshop for fifteen years in Dornbirn, I overcame my inner resistance and built a studio for myself and my staff. On more than one occasion during my walks through Bregenz, I noticed near the train station a small derelict building plot with a transformer station that was no longer in operation. With a bit of luck, we were able to purchase the small plot inside the city center, perhaps also because it wasn't particularly appealing to investors due to the small size and because underground parking was not an option.

© Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter

What finally emerged was determined by what could be accommodated. Those who remember the abandoned corner and the electricity building won't be able to believe their eyes. In an almost surreal manner, a very striking, elongated dark structure sits right on the Klostergasse, as if it had accidentally popped from the realm of pure geometry into an incomplete world. The large scales of the district administrative office and the provincial police headquarters in the foreground, and the surrounding residential buildings of the 1960s and 1970s, bring out the contrast even more.

© Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter
Ground floor plan
Ground floor plan
© Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter

The slender structure comprises four floors that are stacked one above the other. The spaces are organized across all floors with precisely equal proportions, but with varyingly large window openings to benefit from numerous views and positions of the sun. Each unit is designed to allow both working and living in the space. The flexibility of use will give the building long-term value.

© Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter

The building is made entirely of concrete, with floors, ceilings, walls, and roof being of the same material. The dark-stained concrete reveals its full sculptural and atmospheric potential with this project. Both skillfully planked and left untreated, vibrant surfaces symbolize the work process and the primal power of this material.

© Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter
Section
Section
© Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter

The concrete spaces are supplemented with naturally stained spruce and furniture out of unprocessed steel. The surface structures and their tactile quality infuse the individual studio and living spaces with their unique ambiance. Atmospheric in every detail and of a stimulating radicalness, the building evokes a lasting appeal. It reflects our architectural stance and gives the building its own character.

© Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Klostergasse 9, 6900 Bregenz, Austria

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Klostergasse Studio / Bernardo Bader Architekten" 20 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/946085/klostergasse-studio-bernardo-bader-architekten> ISSN 0719-8884
© Adolf Bereuter

发掘城市的废弃空间,建筑师办公室 / Bernardo Bader Architekten

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.