RA House / Oficina Conceito Arquitetura

RA House / Oficina Conceito Arquitetura

RA House / Oficina Conceito Arquitetura - Interior Photography, Bedroom, BedRA House / Oficina Conceito Arquitetura - Interior Photography, KitchenRA House / Oficina Conceito Arquitetura - Interior Photography, Living RoomRA House / Oficina Conceito Arquitetura - Interior Photography, KitchenRA House / Oficina Conceito Arquitetura - More Images+ 32

  • Area Area of this architecture project Area :  168
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2018
  • Photographs
    Photographs :Marcelo Donadussi
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  D’cor Móveis, Geobrick
More SpecsLess Specs
RA House / Oficina Conceito Arquitetura - Exterior Photography, Facade
© Marcelo Donadussi

Text description provided by the architects. Located in Gravataí / RS, Casa RA has a close relationship with its surroundings. When we were challenged to design this house, we went to the land and realized that the two immediate neighbors were already built. On the north face, two floors stood next to the boundary shading much of the land. On the south side, a single storey house away from the boundary was more friendly.

RA House / Oficina Conceito Arquitetura - Interior Photography, Kitchen
© Marcelo Donadussi
RA House / Oficina Conceito Arquitetura - Image 26 of 37
Planta - Pavimento térreo
RA House / Oficina Conceito Arquitetura - Interior Photography, Living Room
© Marcelo Donadussi

In the background, a permanent preservation area of native forest. We defined that the house would be exactly the same height as the tallest neighbor and that we would paste the new building on the north face so that the second floor could have the view above the existing ground floor house. In this way, we organized the house in front-back logic, positioning the master suite next to the forest and the children's room on the east front. Thus, on the south side only the bathrooms and the auxiliary dormitory remain, which in turn has a view of the valley. The ground floor is fully integrated with the street and the woods, with low windows and large openings. Swings and hammocks make residents enjoy the freshness of having a home garden connected to nature and this relationship ends up awakening in children a sense of important preservation. The entire RA house was erected with apparent ecological bricks and received dark pigmentation on the base and white paint on the upper volume, making it lighter.

RA House / Oficina Conceito Arquitetura - Interior Photography, Kitchen, Stairs
© Marcelo Donadussi
RA House / Oficina Conceito Arquitetura - Image 29 of 37
Section AA
RA House / Oficina Conceito Arquitetura - Interior Photography, Kitchen, Countertop
© Marcelo Donadussi

Internally the interior design has neutral tones and provides for this connection with the surroundings through the bay windows that become benches for reading and also the zeniths of the dinner and the stairs that bring more light to the daily lives of the residents. On the roof, instead of the traditional roof, we designed a terrace with utilities such as pizza oven and pool, where the family loves to welcome guests to enjoy the view and sunbathe.

RA House / Oficina Conceito Arquitetura - Interior Photography, Stairs, Handrail
© Marcelo Donadussi
RA House / Oficina Conceito Arquitetura - Interior Photography, Kitchen
© Marcelo Donadussi

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "RA House / Oficina Conceito Arquitetura" [Casa RA / Oficina Conceito Arquitetura] 31 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/945905/ra-house-oficina-conceito-arquitetura> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.